Bezosův majetek překonal rekord. Jeho bývalá manželka je druhá nejbohatší žena světa

ČTK ČTK
2. 7. 2020 19:50
Majetek zakladatele a šéfa internetového obchodu Amazon Jeffa Bezose překonal rekord z doby před rozvodem. Jeho bývalá manžela Mackenzie je nově druhou nejbohatší ženou světa. Vyplývá to z nejnovějších údajů agentury Bloomberg. Bezos je nejbohatším mužem planety.
Jeff Bezos
Jeff Bezos | Foto: Reuters

Středeční růst akcií Amazonu na nový rekord zvýšil hodnotu Bezosova majetku na 171,6 miliardy USD (4,1 bilionu Kč). Předchozí rekordní hodnota ze 4. září 2018 podle Bloombergu činila 167,7 miliard USD. Loni se však Bezos při rozvodu vzdal čtvrtiny svého majetku.

Letos se hodnota Bezosova majetku zvýšila o 56,7 miliardy USD. Americká ekonomika přitom kvůli koronavirové pandemii směřuje do nejhorší recese od hospodářské krize ve 30. letech minulého století a desítky milionů lidí přišly práci. Amazonu pomáhá, že pandemie urychlila přesun zákazníků z kamenných obchodů do internetových. Bezos vlastní 11 procent akcií firmy, což tvoří většinu jeho majetku.

Většina miliardářů, kterým se podařilo letos výrazně zvýšit majetek, pochází z technologického sektoru. Jsou mezi nimi šéf výrobce elektrických aut Tesla Elon Musk, jehož majetek se od ledna zvýšil o 25,8 miliardy USD, a rovněž zakladatel firmy Zoom Video Communications Eric Yuan. Hodnota jeho majetku se zvýšila téměř čtyřnásobně na 13,1 miliardy USD.

Hodnota majetku Mackenzie Bezosové, která po rozvodu koupila čtyři procenta akcií Amazonu, činí 56,9 miliardy USD. Na žebříčku nejbohatších lidí světa agentury Bloomberg jí patří 12. místo. Z žen je pak na druhém místě, za dědičkou francouzské firmy L'Oreal Françoise Bettencourtovou Meyersovou, když v poslední době překonala Alici Waltonovou a Julii Flesherovou Kochovou.

Ne všem miliardářům se však letos daří. Španěl Amancio Ortega, zakladatel oděvní společnosti Inditex vlastnící mimo jiné obchodní řetězec Zara, letos přišel o 19,2 miliardy USD. To je největší ztráta ze všech miliardářů na seznamu Bloombergu. Hodnota majetku majitele firmy Berkshire Hathaway Warrena Buffetta se snížila o 19 miliard USD, hodnota majetku francouzského podnikatele Bernarda Arnaulta, který se pohybuje v odvětví luxusních doplňků, pak o 17,6 miliardy USD.

Většině bohatých se ale podařilo odolat poklesu. Celkový majetek 500 nejbohatších lidí světě se tak zvýšil na 5,93 bilionu z 5,91 bilionu dolarů na začátku roku.

 

Právě se děje

Další zprávy