Jednání kolem Alitalie pokročila. Krach hrozí stále

Redakce EKO
15. 9. 2008 11:05
Některé odbory dohodu nepodepsaly
Dohady kolem Alitalie pokračují...
Dohady kolem Alitalie pokračují... | Foto: Reuters

Řím - Po sobotním krachu jednání zasedli přestavitelé vlády, podnikatelů a čtyř odborových organizací italské letecké společnosti Alitalia zpět k jednacímu stolu. Výsledkem je dohoda, která přináší uklidnění. K úspěchu je však stále daleko.

Dohoda, na kterou čtyři odborové organizace přistoupily, se může v brzké době setkat s protesty.

Propouštění přijde

Konkurzní správce společnosti Augusto Fantozzi totiž potvrdil, že mimo službu bude postaveno 34 posádek a propuštění čeká až sedm tisíc zaměstnanců. Zbylé odborové organizace to však odmítají.

"Je to první důležitý krok," prohlásil přesto Raffaele Bonanni z odborů CISL. Stále se však mohou naplnit katastrofické scénáře, podle kterých již dnes dojde italským aerolinkám zásoba paliv a společnost nemá peníze na další dodávky.

"Tato situace mě velmi znepokojuje," odcitovala italská agentura Ansa slova premiéra Silvia Berlusconiho, který byl po volbách ochotný pro záchranu Alitalie ochoten udělat cokoliv. "Nerozumím tomu, co odbory vede k tomuto sebevražednému chování," dodal.

Bankrot na dosah

Italské ministerstvo financí vlastní v Alitalii 49,9 procenta akcií, které se již několikrát vláda pokusila neúspěšně prodat. Alitalia je ve ztrátách již od roku 1999 a obavy z bankrotu rostou. Dluh se v červenci vyšplhal na 1,2 miliardy euro.

Strategického partnera pro něj italský kabinet hledá již léta. Podle některých zpráv měl o Alitalii zájem například i ruský Aeroflot. Posledním vážným zájemcem byla Air France - KLM. Jednání v březnu zkrachovala právě kvůli odporu odborů.

 

Právě se děje

Další zprávy