Je tu den hrozivých statistik. V USA, Německu i Česku

Tomáš Fránek
14. 1. 2009 16:36
Tržby v USA se propadly více, než odborníci čekali
Kancléřka Angela Merkelová. Ilustrační snímek.
Kancléřka Angela Merkelová. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Washington - Američany k utrácení nedonutily ani vánoční svátky. Hrubý domácí produkt Německa loni rostl jenom nepatrně. A v Česku se průmysl propadl nejvíc v novodobé historiii země.

Dnešní den je tak dnem špatných statistik dokumentujících hloubku hospodářské krize.

Maloobchodní tržby ve Spojených státech se v prosinci snížily o 2,7 procenta na 343,2 miliardy dolarů. Zhoršující se ekonomické podmínky přinutily spotřebitele omezit v klíčové vánoční sezoně výdaje. Oznámilo to dnes ministerstvo obchodu.

V celém loňském roce se tržby snížily o 0,1 procenta. 

Výrazný pokles

Prosincový pokles byl mnohem výraznější, než očekávali analytici, kteří jej odhadovali na 1,2 procenta. Bez zahrnutí automobilů a automobilových součástek se maloobchodní tržby minulý měsíc propadly o rekordních 3,1 procenta. V celém loňském roce se tržby bez započítání aut naopak zvýšily o tři procenta. 

Spotřebitelské výdaje zajišťují asi dvě třetiny ekonomické aktivity Spojených států. Národní úřad pro ekonomický výzkum (NBER) minulý měsíc oznámil, že americká ekonomika se nachází v recesi, která trvá od konce minulého roku, tedy již celý rok.

Statistiky potvrzují i špatný stav ekonomiky v Německu. Německý hrubý domácí produkt loni vzrostl jen o 1,3 procenta. Přitom ještě rok předtím byl růst tamního hospodářství 2,5 procenta. Ve středu o tom informovala BBC.

Kvůli špatným výhledům ekonomiky v pondělí večer schválily strany vládní koalice plán počítající s padesáti miliardami eur, který by země měla v příštích dvou letech uplatnit ke vzkříšení hospodářství.

Německo má plán

Výsledky také zveřejnila Deutsche Bank. A oznámila, že jen za poslední tři měsíce loňského roku vykázala ztrátu 4,8 miliardy eur, tedy asi 129 miliard korun. "Není žádná naděje, že v roce 2009 budeme (co do HDP) v kladném pásmu. Pravděpodobně se to ještě zhorší. Očekáváme pokles o 2,5 procenta," řekl ekonom UniCredit Alexander Koch. Od konce druhé světové války německá ekonomika nikdy neklesla v jednom roce o více než jedno procento.

Českou republiku čeká v letošním roce podle odhadů dánské investiční banky Saxo Bank recese. Hrubý domácí produkt by měl poklesnout o půl až jedno procento. Důvodem je zaměření ekonomiky na export. "Česká ekonomika doplatí na problémy staré Evropy," uvedl podle ČTK hlavní stratég banky Christian Blaaberg. S postupující hospodářskou krizí lze podle něj očekávat i růst nezaměstnanosti.

 

Právě se děje

Další zprávy