Japonský Nissan chce vévodit ekologickým vozům

Redakce EKO, Reuters
19. 5. 2008 11:00
Bude vyrábět lithium-iontové baterie
Čína, po Spojených státech hned druhý největší automobilový trh světa, obdivuje nové vozy. Na pekingskou výstavu přijel i malý Nissan Pivo.
Čína, po Spojených státech hned druhý největší automobilový trh světa, obdivuje nové vozy. Na pekingskou výstavu přijel i malý Nissan Pivo. | Foto: Reuters

Tokio - Japonská automobilka Nissan Motor oznámila, že je rozhodnuta investovat 115 milionů dolarů (dvě miliardy korun) do výroby lithium-iontových baterií pro ekologické vozy.

Spolupracovat na tom má s elektronickým konglomerátem NEC, díky němuž by se měla stát největším výrobcem ekologických automobilů.

Lithium-iontové baterie jsou důležité pro zvýšení konkurenceschopnosti hybridních automobilů, které kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický.

Čtěte také: Toyota Prius: Dva motory a nižší spotřeba paliva

Společný podnik obou firem má vzniknout v japonské Kanagawě a ročně má vyrábět 13 tisíc baterií. V roce 2011, kdy se předpokládá uvedení vozidel na americký, izraelský a dánský trh má kapacita dosáhnout 65 tisíc baterií ročně.

Hybridní Toyota Prius.
Hybridní Toyota Prius. | Foto: Toyota

"Nissan se chce stát vůdcem v tomto odvětví," potvrdil agentuře Reuters viceprezident Nissanu Carlos Tavares.

Prezident jspolečnosti AESC, která má baterie vyrábět, Masahiko Otsuka je opatrnější. "Existuje tu alespoň deset soupeřů usilujících o ten samý cíl," prohlásil.

Lithium-iontové baterie jsou výkonnější a menší než stávající nikl-vodíkové, které se používají v elektrických automobilech, tvrdí vedení Nissanu.

Čtěte více: Auta budoucnosti: Spalovací motor se zuby nehty drží

 

Právě se děje

Další zprávy