Japonsko jde za eurozónou. Po sedmi letech je v recesi

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
17. 11. 2008 9:51
Ekonomika země klesla v červenci až září meziročně o 0,4 procenta.
Foto: Reuters

Tokio - Do recese se po eurozóně a USA propadlo už i Japonsko. Poprvé od roku 2001.

Z aktuální vládní statistiky vyplývá, že hrubý domácí produkt země mezi červencem a zářím meziročně klesl o 0,4 procenta kvůli snižování výdajů v podnikatelském sektoru. Japonské hospodářství zpomalilo poprvé už ve druhém kvartálu, a to o 3,7 procenta.

Míra oslabování japonské ekonomiky byla pro většinu odborníků překvapivá, analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že vzroste o 0,1 procenta.

Japonsko přitom z větší části uniklo první vlně krize způsobené kolapsem amerického hypotečního trhu. První velký otřes pocítilo v říjnu, kdy se propadla burza v Tokiu.

Japonsko nepříznivá čísla ohlásilo krátce poté, co svůj propad do recese ohlásila eurozóna, s negativním růstem se potýkají i Spojené státy. K jasnému řešení krize nedospěl ani víkendový summit představitelů nejbohatších států a EU G20.

"Celkově se nezdá, že by výsledky summitu byly dostačující k zastavení finanční krize. To byla ale od začátku velmi vysoko nastavená laťka," cituje agentura Reuters šéfa oddělení měnové strategie společnosti Brown Brothers Harriman z New Yorku Marca Chandlera.

 

Právě se děje

Další zprávy