Japonská ekonomika se odrazila ode dna a roste

Simona Holecová
17. 8. 2009 7:45
Japonsko se přidalo k Německu, Francii a Hong Kongu, jejichž výsledky naznačují konec recese.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Tokio - Japonsko se přidalo k Německu, Francii a Hong Kongu - zemím, jejichž hospodářské výsledky naznačují konec recese.

Jak uvedla BBC, čerstvě zveřejněné výsledky japonské ekonomiky za druhé čtvrtletí, tedy od dubna do června, vykazují růst 0,9 procenta v porovnání se čtvrtletím prvním.

Do té doby se ekonomika ostrovního státu čtyřikrát v řadě propadala.

Analytici nynější růst přičítají masivním zásahům vlády, která přijala stimulační opatření. Nikdo si proto nechce tipnout, zda se růst udrží.

Podobně tomu ostatně je i v Německu, které ke konci minulého týdne zveřejnilo, že oproti předpokladům největší evropská ekonomika rostla. A to 0,3 procenta. I tady jsou experti opatrní, zda může být oživení trvalé.

"Zatímco krátkodobé výhledy jsou dobré, z dlouhodobého pohledu nemůžeme vyloučit další šok v průběhu následujícího roku z rostoucí nezaměstnanosti," uvedl ekonom Dekabank ve Frankfurtu Andreas Scheurle.

Junko Nishioka, šéf analytiků japonské společnosti RBS, je optimističtější. "Současné výsledky Japonska jsou velmi dobré. Pozitivní je zejména, že rostou výdaje domácností, přičemž není důvod, aby to nepokračovalo. Věřím, že už se nevrátíme k recesi," řekl agentuře Reuters.

Radost z výsledků může nicméně kalit pohled do statistik. I když jde nyní o růst, lze jen těžko nevidět meziroční srovnání. Loni ve stejném období totiž japonská ekonomika vykazovala bezmála čtyřprocentní růst.

Japonsko zasáhla celosvětvá recese velmi tvrdě, zejména na začátku letošního roku se propadl export až na samé dno. V letošním prvním čtvrtletí se japonský hrubý domácí produkt propadl o revidovaných 3,1 procenta a v posledním čtvrtletí loňského roku o rekordních 3,5 procenta.

Vláda zareagovala širokou paletou pobídek, která zahrnovala dotace při nákupu nejrůznějších ekologicky úsporných spotřebičů i automobilů.

Celkově už Tokio věnovalo na boj proti krizi přes 1,5 procenta HDP, přitom jeho vládní dluh je nejvyšší z vyspělých zemí a podle OECD dosahuje asi 180 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy