Jako první. Švýcaři si dohodli volný obchod s Čínou

ČTK ČTK
6. 7. 2013 11:34
Čína je třetím největším obchodním partnerem Švýcarska po EU a Spojených státech
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Peking - Čína podepsala se Švýcarskem dohodu o volném obchodu. Alpská země se tak stala prvním státem kontinentální Evropy, který s Pekingem takovou dohodu uzavřel. Stalo se tak přitom v době, kdy roste napětí mezi druhou největší ekonomikou světa a Evropskou unií.

Čína je třetím největším obchodním partnerem Švýcarska po EU a Spojených státech. Podle vládní agentury Nová Čína dosáhl vzájemný obchod za loňský rok objemu 26,31 miliardy dolarů (532,7 miliardy Kč). Za první pět měsíců letošního roku už to ale bylo 22,89 miliardy USD (463,5 miliardy Kč).

Švýcarsko a Čína o dohodě o volném obchodu jednaly dva roky. Bilaterální dohodu v Pekingu podepsali čínský ministr obchodu Kao Chu-čcheng a švýcarský ministr hospodářství Johann Schneider-Ammann.

Vůbec první evropskou zemí, která pakt o volném obchodu s Čínou podepsala, se v dubnu stal Island. Ani tento ostrovní stát nepatří mezi 28 členů EU. Brusel v červu uvalil sankční cla na dovoz levných čínských solárních panelů, Peking pak toto pondělí začal vyšetřovat, zda se unie v rozporu s pravidly nedotuje svá vína určená pro čínský trh.

 

Právě se děje

Další zprávy