Jak zhubnout? Čechům začne radit i Steffi Grafová

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
21. 2. 2014 14:15
Německý franšízový koncept Mrs. Sporty chce v Česku vybudovat 80 fitness center.
Steffi Graf a její koncept Mrs. Sporty.
Steffi Graf a její koncept Mrs. Sporty. | Foto: Mrs.Sporty.at

* Text vyšel tento týden v internetovém deníku Insider. Sesterské redakci Aktuálně.cz jej poskytl v plném znění.

Praha - Třicetiminutový kruhový trénink a stravovací režim na míru. To má být cesta, jak Češkám pomoci k vysněné postavě. Alespoň to slibuje původem německý franšízový koncept Mrs. Sporty, který v tuzemsku hledá prostřednictvím firmy Avex systems partnera pro svoji expanzi.

Přestože v Česku existuje řada podobných konceptů a prakticky na každém rohu je nějaké fitness centrum, Mrs. Sporty předpokládá, že se na tuzemském trhu prosadí. V následujících letech chce u nás otevřít 80 klubů, a stát se tak největší franšízou tohoto typu.

Koncept Mrs. Sporty byl založen v roce 2004. Od té doby v evropských zemích otevřel asi 600 klubů, které se v současné době starají o redukci váhy více než 220 tisíc klientek.

Důvěru zákaznic v tento systém pomáhá získat i jedno zvučné jméno. Spoluzakladatelkou konceptu je tenistka Steffi Grafová.

„Koncept Mrs. Sporty v současné době hledá masterfranšízového partnera, který by rozšířil síť klubů v České republice," říká majitel společnost Avex systems Aleš Tulpa. Podle něj by mohlo být první studio Mrs. Sporty v Česku otevřeno ve druhé polovině letošního roku.

Zhubnout za půl hodiny

Základem programu Mrs. Sporty je třicetiminutový kruhový trénink, který kombinuje silové a kondiční cvičení. Během této doby zákaznice vystřídají několik hydraulických nářadí, která jsou speciálně vyvinuta pro potřeby konceptu.

Cvičení na jednotlivých strojích probíhá ve čtyřicetivteřinových intervalech. Zákaznice tak za půl hodiny projdou pěti fázemi - rozcvičkou, posilovacími a koordinačními cviky, vydýcháním a strečinkem.

„Velkou roli hraje možnost individuálního tréninku pro každou členku klubu. Do priorit konceptu klubu Mrs. Sporty se dostávají individuální potřeby a představy jednotlivých členek klubu," vysvětluje Tulpa.

Individuální je také stravovací plán. Každé ze zákaznic je na míru sestaven i jídelníček, který má pomoci dosáhnout vytyčeného cíle.

Kolik členky klubu Mrs. Sporty za redukční program zaplatí?

Podle Tulpy se cena vlivem rozdílných požadavků u jednotlivých zákaznic liší. „Průměrná nabídka se pohybuje kolem tisíce korun za měsíc. Zahrnuje neomezený vstup do klubu, speciální program zdravé výživy a možnost osobního tréninkového programu," upřesňuje Tulpa.

Připravte si dva miliony

Podnikatelům, kteří budou mít zájem otevřít si franšízu Mrs. Sporty, autoři konceptu poskytnou cvičební stroje a zajistí i proškolení personálu. Součástí balíčku je i výběr trenérů, vypracování pětiletého business plánu, analýza spádové oblasti budoucího klubu nebo osmitýdenní coaching z rakouské centrály.

Celková investice do otevření jednoho klubu Mrs. Sporty podle Aleše Tulpy představuje asi 70 tisíc eur, což jsou v přepočtu téměř dva miliony korun.

Koncept Mrs. Sporty má v současné době po Evropě celkem 576 klubů pro ženy. Kromě Německa je tento systém rozšířen také v Rakousku nebo Švýcarsku. V roce 2011 byl otevřen jeden klub na Slovensku. Nový masterfranšízant pro Českou republiku by se měl postarat o expanzi také na tamním trhu. Vedle plánovaných 80 poboček v Česku chce mít také 40 fitness klubů Mrs. Sporty na Slovensku.

Expreska, Kompliment a další

Podobným způsobem se v Česku již rozšířila například síť fitness center pro ženy Expreska. Za čtyři roky od otevření první pobočky se počet center rozšířil na 35. Oproti Mrs. Sporty je ale koncept postaven zejména na kruhovém tréninku. Nutriční poradenství je spíše doplňkovou službou.

Od roku 2008 na tuzemském trhu funguje také síť franšíz Contours využívající metodu kruhového tréninku. Po republice je celkem 24 poboček. Na podobném principu je založen i koncept Hany Bany, který má v Česku už 13 provozoven, nebo DietFitness se třemi centry.

Ze Slovenska v 90. letech přišel také koncept redukce váhy Kompliment. Stejně jako Mrs. Sporty kombinuje pohyb s jídelníčkem na míru. Zatím funguje jedna pobočka v Brně, centra se ale mají prostřednictvím franšízy dostat i do dalších tuzemských měst. V polovině března se otevře pobočka v Praze. Ve vzdálenější budoucnosti se chce Kompliment po vzoru Slovenska, kde má pět poboček, rozšířit i do některých krajských měst.

V roce 2010 se v Česku objevil také další druh „cvičení", vibrační plošiny Vibrostatino. V současné době je na trhu devět poboček. V horizontu měsíců je v plánu otevření dalších čtyř provozoven.

Další koncepty se pak zaměřují na poradenství v oblasti stravování. Nejrozšířenější franšízou je asi projekt dietologických poraden Naturhouse. V Česku má už 65 poboček. Přes 50 franšíz má na tuzemském trhu také koncept Svět zdraví. Populární je i takzvaná krabičková dieta. Franšíza Fitness Food Menu už působí ve 46 lokalitách.

 

Právě se děje

Další zprávy