Italští investoři chtějí odkoupit část Alitalie

Redakce EKO
3. 9. 2008 17:15
Aerolinky vyhlásily bankrot a budou propouštět
Alitalia čeká na záchranu už dva roky.
Alitalia čeká na záchranu už dva roky. | Foto: Alitalia

Řím - Skupina italských investorů Compagnia Aerea Italiana (CAI) ve středu předložila předběžnou nabídku na nákup velké části zkrachovalých aerolinek Alitalia. Detaily zatím nebyly zveřejněny.

CAI obsahuje 16 italských podnikatelů, v jejichž čele stojí generální ředitel výrobce motocyklů Piaggio Robert Colaninni.

Nabídka na odkup má být součástí plánu na záchranu Alitalie. Investoři by měli odkoupit část letecké společnosti bez dluhů, ze které následně vzniknou menší aerolinky. Zadlužená část má údajně zaniknout.

Většina z pěti tisíc zaměstnanců, které by měla Alitalia propuštit, by měla najít práci v dalších státních podnicích nebo se budou moci zapsat do programů sociální péče.

V pondělí se mluvilo o tom, že nejdůležitější je pro budoucnost aerolinek dosažení dohody s odbory. Byly to totiž právě ony, kdo nedávno zhatil možnost spojení s Air France-KLM.

Největší evropská letecká společnost má však o Alitalii zájem i nadále. Mluví se o tom, že Air France-KLM by mohla převzít asi 20 procent v nové Alitalii, a zájem údajně projevila také německá společnost Lufthansa.

Italská vláda vlastní 49,9 procent Alitalie a doufá, že přiláká dostatečně silného zahraničního partnera, pro její zachránění. Loni Alitalia vykázala ztrátu 495 milionů eur.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy