Italské dluhy zatřásly burzami napříč Asií

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 11. 2011 8:09
V Japonsku padly o 2,9 procenta, v Hongkongu dokonce o 4,5
Foto: Reuters

Tokio - Japonský akciový trh se propadl o téměř tři procenta a navázal na středeční ztráty v Evropě a na Wall Street.

Důvodem výprodeje byl prudký růst výnosů italských státních dluhopisů, který vyvolal obavy z nové eskalace dluhové krize v eurozóně. Euro se na devizovém trhu po středečním propadu stabilizovalo.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 2,9 procenta na 8500,80 bodu a smazal úterní nárůst o více než jedno procento. Širší index Topix oslabil o 2,6 procenta.

Prudce klesaly burzy jinde v Asii a Tichomoří, například hongkongský Hang Seng index v polovině obchodování ztrácel 4,5 procenta a australský trh klesl o 2,4 procenta.

Dluhopisy na kritické úrovni

Výnos italského dluhopisu s desetiletou lhůtou splatností ve středu překročil kritickou hranici sedmi procent a dostal se až na 7,5 procenta. Byla to reakce na to, že premiér Silvio Berlusconi se postavil proti jakékoli formě přechodné vlády a požaduje nové volby.To vše vyvolalo na trzích strach, že Itálie bude další zemí, která bude muset požádat o záchranu před platební neschopností.

Akciové indexy v USA ve středu klesly o 3 až 4 procenta. "Vývoj v Itálii poslal Wall Street prudce dolů, ztráty v Japonsku však nebyly tak prudké, protože ani poslední zisky tady nebyly tak výrazné," řekl agentuře Reuters s Keniči Hirano z firmy Tachibana Securities.

Euro se v Asii stabilizovalo v blízkosti středečního měsíčního minima k dolaru. Vývoj pozic na trhu však naznačuje, že evropská měna bude vzhledem k trvající dluhové krizi dál klesat. Ve středu euro zaznamenalo nejprudší pokles za 15 měsíců.

Euro vůči dolaru ke konci tokijského obchodování zůstalo bez větší změny na 1,3544 USD po středečním poklesu až na 1,3522 USD, minimum od 10. října. Analytici čekají jeho pokles k minimální úrovni z počátku října na 1,3145 USD. Proti jenu evropská měna mírně klesla na 105,35 JPY, je ale stále daleko od desetiletého minima 100,77 JPY z počátku října.

 

Právě se děje

Další zprávy