Italské banky následují stát, rating se blíží spekulaci

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
17. 7. 2012 9:51
Agentura Moody's snížila hodnocení finanční spolehlivosti 13 italských bank
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Řím - Mezinárodní ratingová agentura Moody's o jeden až dva stupně snížila hodnocení finanční spolehlivosti 13 italských bankovních domů.

Agentura tak učinila v návaznosti na krok, kdy snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti celé země o dva stupně na známku Baa2. Hodnocení italských bank agentura naposledy zhoršila v polovině května.

Společně s bankami agentura rating snižovala také například u italské pošty, u významných dodavatelů energií a dopravních firem nebo u měst a samospráv. Horší rating tak má nově třeba také Milán nebo Sicílie.

Italské banky se potýkají s problémy, protože Itálie se na počátku tohoto roku vrátila do recese a úsporná opatření vlády a další reformy snižují poptávku a mají dopad na ekonomiku. Banky tak mají problémy s nárůstem objemu špatných úvěrů, mají omezený přístup k financím a slabé zisky.

Banky Moody´s nově hodnotí stupněm Baa2 (dvě největší banky v Itálii UniCredit a Intesa Sanpaolo) či Baa3, což je poslední stupeň v relativně bezpečném investičním pásmu, další snížení by tak investice do italských bank posunula do spekulativní roviny.

 

Právě se děje

Další zprávy