Italové bojkotují vysoké ceny, dnes nekupují chleba

Redakce EKO
18. 9. 2008 12:30
Údajně se zapojí až dvě třetiny Italů
Ceny pečiva a těstovin vyletěly v Itálii vzhůru.
Ceny pečiva a těstovin vyletěly v Itálii vzhůru. | Foto: Ahold Slovakia

Řím - Čeho je moc, toho je příliš, řekli si Italové při pohledu na rostoucí ceny a vyhlásili na dnešek bojkot pečiva a těstovin.

"Vyzýváme všechny Italy, aby přestali kupovat chleba, těstoviny a další výrobky, jejichž ceny rapidně rostou," žádají občany přestavitelé spotřebitelské skupiny Adiconsum, která dnešní bojkot organizuje.

"Do dnešního dne se o rostoucích cenách pouze mluvilo, ale nedošlo k žádnému konkrétnímu kroku. Nyní proto žádáme všechny, počínaje premiérem, aby přijali taková opatření, která lidem zajistí slušné ceny," stojí v jejich zprávě.

Zástupci spotřebitelů ze společnosti Codacon už vyčíslili, o kolik více vytáhnou Italové letos ze svých peněženek. "Cena pečiva se v sprnu meziročně zvýšila o 12,2 procenta, těstoviny zdražily ve stejném období dokonce o 25,6 procenta. Celkem tak průměrná rodina vynaloží ročně o 1700 euro více než loni," cituje agentura ANSA.

Letošní inflace se přitom zvýšila pouze o čtyři procenta a italští zemědělci si stěžují, že ceny potravin rostou navzdory snižující se výkupní ceně obilí.

Úspěchem akce si jsou organizátoři už nyní jisti. "Až dvě třetiny lidí zmiňované potraviny kupovat nebudou," tvrdí Adiconsum. Vychází přitom z průběžných průzkumů i loňských zkušeností, kdy se v Itálii úspěšně protestovalo proti předraženému mléku i pečivu.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy