Itálie na kritickém bodu. Dluh už dosáhl řecké hodnoty

Karel Toman
9. 11. 2011 14:45
Evropská centrální banka v čele s Italem Draghim začala pomáhat Římu. Německu navzdory
Státní finance Itálie se rozpadají, země si půjčuje příliš draze.
Státní finance Itálie se rozpadají, země si půjčuje příliš draze. | Foto: Reuters

Řím - Výnos klíčového italského dluhopisu se splatností deset let vystoupil v úterý na bezmála sedm procent (6,73 %). To je nový rekord od roku 1999, co země platí eurem.

Hlavně je to však hranice, která je podle expertů dlouhodobě neudržitelná. Je to stejná hodnota, po jejímž překonání byly nuceny požádat o zahraniční finanční pomoc vlády Řecka, Irska a Portugalska.

Evropská centrální banka (ECB) v reakci na to začala razantně skupovat italské státní dluhopisy, aby srazila jejich cenu. Dostala se tak do střetu s postojem Německa, jehož dva vysoce postavení zástupci nedávno kvůli odkupu dluhopisů rezignovali z vedení ECB.

Německo má v ECB největší podíl aktiv a nelíbí se mu, že instituce pomáhá rozpočtovým hříšníkům tištěním peněz, které může v budoucnu rozpoutat inflaci. V čele ECB je od 1. listopadu Ital Mario Draghi.

Pětileté italské vládní dluhopisy v úterý dokonce sedmiprocentní hranici novým rekordem překonaly. Histricky nejvyšší úrovně dosáhly i pojistky proti úvěrovému selhání Itálie (credit default swaps neboli CDS poskočily podle agentury Bloomberg o 12 bodů na úroveň 536).

"Trhům již prakticky došla trpělivost a Italové budou muset na začátku roku 2012 refinancovat dluhopisy za 80 miliard eur," naznačil ve svém ranním komentáři hrozící komplikace ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Za celý příští rok pak Itálie musí splatit dluhopisy zhruba za 300 miliard eur. To, že se teď od ní věřitelé odvracejí, je proto velký problém nejen pro Řím, ale i pro samotné euro.

Nejnebezpečnější scénář pro euro nastává

Itálie je třetí největší ekonomikou eurozóny a s dluhem 1,9 bilionu eur po USA a Japonsku dokonce třetí největší dluhopisový trh světa. Její dluh tvoří čtvrtinu dluhu všech 17 zemí eurozóny dohromady. Mnozí ekonomové a politici se proto domnívají, že zachraňovat ve prospěch uchování jednotné měny také Itálii už nemá smysl.

Takzvaný euroval finančních garancí (EFSF), který by to mohl udělat, navýšila EU a Mezinárodní měnový fond záchranným plánem na bilion eur. "To však nejspíš potřeby Říma neuspokojí," napsal Wall Street Journal.

"Selhání snah krizi zastavit tak může v nejhorším případě vést k italskému bankrotu, který ochromí evropské banky, strhne region do propadu a rozbouří globální finanční systém," shrnul možný vývoj událostí list, podle kterého začíná "dosud nejnebezpečnější scénář" v dvouleté historii dluhové krize evropské měnové unie.

Všechny oči na ECB

Za to, že Itálii půjčí, dnes investoři požadují zhruba o pět procent vyšší úroky než za dluhopisy Německa. Zdražení o každou desetinu procenta přitom u tak obrovského dluhu, jaký má Itálie, znamená, že jí oproti plánům z rozpočtu neplánovaně utečou miliardy eur navíc. A to v době, kdy tamní politickou stabilitu ohrožují spory o rozpočtové škrty.

Klíčové proto podle Bureše je, jestli bude Evropská centrální banka skupovat italské dluhopisy, aby tak jejich cenu snížila.

ECB začala vykupovat dluhopisy Itálie a Španělska letos v dubnu a spolu s dluhopisy ostatních "nakažených" zemí eurozóny už za ně vydala kolem 170 miliard eur. Nebýt její intervence, byly by teď výnosy na italských dluhopisech ve skutečnosti ještě mnohem vyšší.

"V posledních týdnech však ECB odmítala bránit italský dluh. Pravděpodobně čeká, až Italové pokročí vpřed se slibovanými reformami, ale o tom se dá jen spekulovat, protože ECB své mimořádné intervence nikomu nevysvětluje," napsal v ranním komentáři Bureš.

O půl třetí odpoledne však agentura Reuters s odvoláním na obchodníky s dluhopisy uvedla, že ECB v reakci na  rostoucí přirážky na italských dluhopisech zahájila jejich masivní odkup. 

Perpetum mobile paniky těsně před zážehem

Další růst napětí na italských dluhopisových trzích už nikdo jiný než ECB, mezinárodní úsilí a hluboké domácí reformy zastavit nedokáže, shodují se komentátoři. Bod, kdy se veškeré dosavadní snahy na záchranu eura mohou zhroutit, je tak blíž než kdykoliv předtím.

"Od jisté chvíle se panika šíří jako perpetum mobile bez potřeby nových negativních impulsů. To potvrzuje i dnešní rozhodnutí mezinárodního depozitáře Clearnet zvýšit požadované zálohy za používání italských dluhopisů v repo-operacích," upozorňuje ekonom Bureš na krok, který v úterý zdůraznil zhoršující se pověst Itálie coby dlužníka.

Věřitelé teď doufají, že Itálie sestaví úřednickou vládu a vyhne se tak předčasným volbám. Ty by totiž přinesly nejméně čtvrt roku odkladu nezbytně nutných škrtů a reforem. Ve skutečnosti by ale mohlo být hůř a nastat by po nich mohl i politický pat různých většin v dolní a horní komoře parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy