IT giganti potěšili investory, od Google ale čekali víc

ČTK ČTK, Věra Tůmová
20. 1. 2012 11:20
Společnosti IBM, Intel, Google a Microsoft oznámily výsledky za minulý rok
Foto: Reuters

Seattle a San Francisco - Výsledky amerických IT gigantů jsou rozkolísané. Zatímco Google očekávání trhu poprvé v historii nesplnil, společnosti IBM a Intel lepšími výsledky potěšily.

Akcie Google vzápětí po vyhlášení výsledků klesly téměř o 10 procent na zhruba 575 dolarů. U Microsoftu posílily jen o 2,1 procenta na 28,71 dolaru. Zisk na akcii Intelu 68 centů překročil očekávání analytiků o sedm centů. Lepší zisk IBM za rok 2011 i očekávání jeho dalšího navýšení v roce 2012 navíc vzbuzuje naděje na růst celosvětových výdajů na informační technologie.

Google zklamal nejvíce

Americká internetová společnost Google měla v závěru roku 2011 čistý zisk 2,71 miliardy dolarů (asi 22,6 miliardy korun), což bylo téměř o sedm procent více než za stejnou dobu v roce 2010. Investoři ovšem očekávali mnohem lepší výsledky, zvláště u výnosů z reklamy.

Tržby společnosti Google se zvýšily o 25 procent na 10,58 miliardy dolarů (asi 207,4 miliardy korun), zisk na akcii vzrostl na 8,22 dolarů proti zisku 7,81 dolarů o rok dříve.

Pro Google ale nebývá zvykem, aby nesplnil očekávání trhu. Například u tržeb firma dokázala překonat odhady osm čtvrtletí po sobě a tato série se nyní zastavila.

Špionský vrtulník i iPad v kytaře - podívejte se na technologické novinky:

Zisk očištěný o jednorázové účetní položky, který investoři sledují nejvíce, vzrostl o téměř deset procent na 3,13 miliardy dolarů (asi 61,4 miliardy korun). Zisk na akcii se ale zvýšil jen o necelých devět procent na 9,50 dolarů. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že se zisk na akcii zvýší na 10,49 dolarů.

Takzvané čisté tržby, v nichž nejsou započteny platby, o které se firma dělí s partnerskými weby, vzrostly o více než 27 procent 8,13 miliardy dolarů (asi 159,4 miliardy korun). I zde Google zaostal, neboť na trhu se čekal růst tržeb na 8,4 miliardy dolarů.

Prudce se naopak zvýšil počet prokliků u reklamy, avšak cena prokliků, což je objem peněz, které Google účtuje zadavatelům reklamy, se o osm procent snížil. A to jak proti předchozímu čtvrtletí, tak proti stejnému období před rokem.

Výsledky hospodaření investoři očekávali s velkým napětím, aby zjistili, jaké má Google s Motorolou Mobility, kterou loni převzal za asi 12,5 miliardy dolarů (asi 245 miliard korun), plány.

Microsoft potvrdil očekávání

Čistý zisk softwarové společnosti Microsoft ve druhém čtvrtletí finančního roku nepatrně poklesl z 6,63 miliardy dolarů v roce 2010 na loňských 6,62 miliardy dolarů. Stalo se tak kvůli poklesu prodejů počítačů s operačním systémem Windows.

Fotogalerie: Poznat člověka od robota je někdy nemožné

Zisk na akcii se vzhledem k nižšímu počtu akcií zvýšil ze 77 jen na 78 centů.Tržby vzrostly o pět procent na 20,9 miliardy dolarů, což je mírně za očekáváním analytiků.

Divize operačního systému Windows zaznamenala pokles výnosů, který ale kompenzovaly prodeje serverů a další produkce a služeb.

Intelu se dařilo

Čistý zisk americké společnosti Intel ve čtvrtém čtvrtletí stoupl o šest procent, přestože trh se stále potýká s nedostatkem pevných disků.

Čistý zisk dosáhl částky 3,36 miliardy dolarů, což je 64 centů na akcii, zatímco loni to bylo 3,18 miliardy (56 centů na akcii).

S vyloučením jednorázových vlivů dosáhl zisk na akcii 68 centů, což o sedm centů překračuje odhady analytiků. Výnosy stouply o 21 procent z 11,5 na 13,9 miliardy dolarů. Odhady se pohybovaly kolem 13,7 miliardy.

Největší světový výrobce procesorů zároveň oznámil, že v prvním letošním čtvrtletí lze očekávat výnos mezi 12,3 a 13,3 miliardy dolarů. Analytici očekávají 12,8 miliardy.

IBM překonal očekávání

Americká společnost IBM, která je největším poskytovatelem technologických služeb na světě, zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí 2011 čistý zisk o čtyři procenta na 5,5 miliardy dolarů (107 miliard korun). Zisk tak překonal očekávání analytiků.

Celoroční zisk IBM stoupl o sedm procent na 15,9 miliardy dolarů. Firma navíc uvedla, že letos počítá se zvýšením zisku o minimálně deset procent. Podpořila tak naděje na růst celosvětových výdajů na informační technologie.

Čtvrtletní tržby IBM stouply o dvě procenta na 29,5 miliardy dolarů. Celoroční tržby se zvýšily o sedm procent na téměř 107 miliard dolarů, napsala agentura AP.

Společnost IBM v uplynulém desetiletí přesunula svou pozornost od počítačového hardwaru ke službám a softwaru. Své produkty prodává především podnikům a velkým organizacím a je považována za dobrý ukazatel zdraví celosvětového technologického sektoru.

 

Právě se děje

Další zprávy