Islandský ekonomický gejzír vychladl. Přichází recese

Zdeněk Mihalco
23. 4. 2008 11:41
Ekonomika "pozemského ráje" je v hluboké krizi

Rejkjavík - Přestože je na Islandu značnou část roku tma a počasí depresivní, jde podle žebříčků OSN o vůbec nejlepší místo k životu na Zemi.

Na řídce obydleném severoevropském ostrově je zachovalá příroda a 300 tisíc obyvatel ostrova si užívá dlouhodobé ekonomické i politické stability a růstu životní úrovně.

V metropoli Rejkjavíku rostou nové kancelářské budovy, komerční centra i bytové domy. Z letiště odlétají soukromé tryskáče, po ulicích jezdí nejnovější typy terénních vozů. Země patří k nejbohatším na světě.

To se však může rychle změnit. Růst se totiž v posledních měsících proměnil v ekonomickou černou můru. Roste inflace, měna kolabuje a analytici zemi předpovídají hlubokou recesi, první od roku 1992.

Foto: Aktuálně.cz

Z extrému do extrému?

„Jako občan téhle země musíte mít obavy, co se bude dít dál," řekl deníku The New York Times šéf největší islandské rybářské společnosti, HB Grandi, Eggert Benedikt Gudmundsson. „Máme sklony jít z extrému do extrému."

V osmdesátých letech Island zaplavili zahraniční investoři, v posledních deseti letech se však vláda marně snaží bránit jim v odchodu.

Přehřátá islandská ekonomika se navíc stala na začátku roku jednou z největších obětí celosvětového neklidu na finančních a úvěrových trzích.

Centrální islandská banka v posledních týdnech radikálně navýšila základní úrokovou sazbu až na 15,5 procenta. Jde v Evropě o nevídaný krok. Analytici se obávají, že ani to islandskou ekonomiku nezachrání, a naopak by se islandská krize částečně mohla přelít i do dalších evropských zemí.

Islandská koruna ztratila od počátku ledna 25 procent své hodnoty. Inflace dosáhla 8 procent.

Krize se začíná projevovat

Banky, symbol proměny chudé rybářské země na prosperující stát, jsou v krizi. Lidé vybírají úspory.

Ekonomické potíže země už pociťují i běžní lidé. Zboží kvůli slabé koruně zdražuje. Stoupají ceny benzínu i potravin.

Například prodejce automobilů Porsche Jon E. Eyjolfsson očekává, že mu letos poklesnou tržby o 40 procent. „Lidé dříve naše auta kupovali právě díky silné koruně," říká. Luxusní zahraniční automobily během tří měsíců zdražily takřka o čtvrtinu.

 

Právě se děje

Další zprávy