Islanďané propadli cestování. Jezdí jich víc, než žije

hpv
14. 2. 2008 19:00
Jezdí třeba jen na operu do Prahy
Oblast kolem Reykjaviku
Oblast kolem Reykjaviku | Foto: Marek Kubínek

Reykjavik - Island je stále oblíbenější destinací pro turisty. Neodrazuje je už ani v zimě. A Islanďané zase houfně opouštějí svou zemi, aby poznávali cizí kraje.

Island navštívilo podle Honorárního konzulátu České republiky v Reykjaviku v uplynulém roce 485 tisíc cizinců. Tedy asi o 75 tisíc více, než v roce 2006.

Deset let staré předpoklady je tak nyní podle expertů nutné revidovat, protože se zdá, že by na Island mohli začít jezdit lidé i během zimy.

Čtěte více:
Na dovolenou jela loni skoro miliarda lidí

Cestovat se ale bude během roku nejen na Island, ale i z něj. "Loni odjelo do zahraničí 475 tisíc Islanďanů. Celkem jich zde přitom žije 312 tisíc," říká pro Aktuálně.cz Jón Ólafsson, honorární konzul.

Islanďané cestují během zimy již řadu let. Nicméně v posledních dvou letech prudce roste počet cest, kdy ostrované odjíždějí do Evropy a Ameriky i na prodloužený víkend.

Zájem Islanďanů o vstupenky na operu a koncerty vážné hudby například v Praze, Londýně, Vídni, nebo Miláně se za poslední rok zvýšil třikrát.

Kvůli mrazům musí nastoupit odmrazovací technika (apliakce odrazovacího postřiku), aby se udržely dobré letové vlastnosti.
Kvůli mrazům musí nastoupit odmrazovací technika (apliakce odrazovacího postřiku), aby se udržely dobré letové vlastnosti. | Foto: České aerolinie
Související články:
Nová hranice luxusu o dovolené? 10 tisíc eur za týden
Téměř miliarda lidí odjela loni na dovolenou do ciziny

 

 

Právě se děje

Další zprávy