Irsko opustí záchranný program. Ale šetřit musí dále

ČTK ČTK
13. 12. 2013 12:55
Irsko v roce 2010 získalo záchranné úvěry ve výši 85 miliard eur
Příští rok už bude země zcela finančně soběstačná.
Příští rok už bude země zcela finančně soběstačná. | Foto: Aktuálně.cz

Dublin - Irsko se stalo první zemí eurozóny, která úspěšně dokončila mezinárodní záchranný program. Oznámil to dnes irský ministr financí Michael Noonan. Země byla nucena požádat o pomoc před třemi lety, a to kvůli rozsáhlým problémům v bankovním sektoru.

"Není to konec cesty. Je to velmi důležitý mezník," upozornil na tiskové konferenci ministr. "Musíme pokračovat ve stejném typu politiky," řekl.

Irsko se v roce 2010 dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na úvěrovém programu za 85 miliard eur (asi 2,3 bilionu Kč). Součástí podmínek programu byla rozsáhlá úsporná opatření.

"Irsko před třemi lety požádalo o pomoc, aby udrželo své finance pod kontrolou. Podmínky programu splnilo zavedením úsporných opatření," uvedl podle agentury Reuters ministr. Rozpočtový deficit i státní dluh ale podle něj stále zůstávají příliš vysoko.

Věřitelé již minulý měsíc oznámili, že Irsko úspěšně prošlo posledním hodnocením plnění podmínek, takže se v prosinci může stát první zemí eurozóny, která záchranný program opustí. Irská vláda později uvedla, že po opuštění programu nebude od věřitelů potřebovat žádný záložní úvěr.

V uplynulém roce se Irsku podařilo vrátit se na dluhopisové trhy a příští rok by již mělo být finančně plně soběstačné.

Irská ekonomika se v letošním druhém čtvrtletí dostala z druhé recese za posledních pět let. Příští rok jsou však na programu další výdajové škrty a nezaměstnanost v zemi zůstává vysoká.

Noonan také uvedl, že vláda po opuštění záchranného programu zváží možnost snížení daně z příjmu s cílem podpořit hospodářský růst a tvorbu nových pracovních míst.

Příští rok by chtělo mezinárodní záchranný program opustit Portugalsko. Záchranné programy nyní využívá i Řecko a Kypr, Španělsko obdrželo pomoc pro svůj bankovní sektor.

 

Právě se děje

Další zprávy