Irsko je z nejhoršího venku, opustí záchranný program

ČTK ČTK
7. 11. 2013 13:50
Země úspěšně prošla posledním hodnocením "trojky" zástupců mezinárodních věřitelů.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Dublin - Irsko úspěšně prošlo posledním hodnocením "trojky" zástupců svých mezinárodních věřitelů. V prosinci tak jako první ze zemí eurozóny zasažených dluhovou krizí bude moci vystoupit z programu finanční pomoci, který dostala od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Oznámil to irský ministr financí Michael Noonan.

"Toto je významný den, o němž si mnozí mysleli, a někteří se obávali, že nikdy nepřijde," řekl Noonan novinářům. Irsko prošlo pěti lety tvrdých úspor a může nyní sloužit pro EU jako vzor země, kde trpké recepty rozpočtové disciplíny zafungovaly.

Irsko po kolapsu svých největších bank dostalo v roce 2010 od EU a MMF slíbeno celkem 85 miliard eur (2,2 bilionu korun). Po letech úsporných opatření, která byla podmínkou záchranného úvěru, se očekává, že by irská ekonomika měla letos začít mírně růst a příští rok tempo růstu zrychlit. Příští rok jsou však na programu ještě další výdajové škrty a nezaměstnanost zůstává vysoká.

Zemi se již v posledním roce podařilo vrátit se na dluhopisové trhy a příští rok by již měla být finančně plně soběstačná.

Nyní se řeší, zda mají věřitelé Irsku dát stranou finanční rezervu, která by sloužila jako případná nouzová pomoc poté, co země opustí záchranný program. Pro takovýto krok se vyslovil minulý týden první náměstek výkonné ředitelky Mezinárodního měnového fondu David Lipton. Definitivní rozhodnutí však zatím nepadlo.

"Je to stále otevřená otázka. Rozhodneme o tom před 15. prosincem," řekl Noonan. Toho dne má Irsko oficiálně záchranný program opustit.

 

Právě se děje

Další zprávy