Irská vláda zatrhla bankéřům bonusy za 40 milionů eur

Karel Toman
14. 12. 2010 15:50
Banku AIB, do které stát nalil 3,5 miliard eur, donutil k bonusům zaměstnanec soudem
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Dublin - Vedení banky Allied Irish Banks (AIB) nedostane vánoční bonus ve výši 33 milionů liber (40 milionů eur). Banku k tomu donutila intervence irského ministra financí Briana Lenihana.

Představenstvo banky se rozhodlo odměny nevyplácet poté, co ministr pohrozil, že bance pozastaví vyplácení státní podpory.

AIB už přitom od vlády obdržela záchranu ve výši 3,5 miliardy eur.

Banku k bonusům donutil zaměstnanec soudem

V dopise ministr prohlásil, že finanční pomoc bude podmíněna nevyplacením bonusů "nezávisle na tom, kdy byly zaslouženy."

Banka měla 17. prosince rozeslat šeky v celkové hodnotě 40 milionů eur celkem 2 400 pracovníkům za jejich práci odvedenou v roce 2008. Nařídil to tamní nejvyšší soud poté, co zaměstnanec zažaloval banku, aby mu vyplatila bonusy.

Ministr Lenihan v reakci na zprávu ocenil, že banka "v této věci jednala naprosto vhodně."

Vedení banky se nad ministrovým dopisem sešlo v pondělí. Ve svém prohlášení zdůraznila, že se cítila právně zavázána bonusy vyplatit, že však nakonec ministrova intervence tento závazek přemohla.

AIB se ulevilo, že platit nemusí

"Banka si velmi cení podpory, které se jí k dnešnímu dni dostalo od státu a irských daňových poplatníků a uznává, že na této podpoře zůstane ještě nějaký čas závislá," napsala banka ve svém stanovisku citovaném BBC.

AIB cítí "úlevu", že bonusy vyplácet nemusí, řekl irské televizi RTE předseda představenstva David Hodgkinson.

Už dříve přitom irský premiér Brian Cowen prohlásil, že vláda prověřuje všechny možnosti, jak vyplacení bonusů zabránit.

"V momentě, kdy státní pokladna vkládá do AIB velké množství kapitálu, musí mít na paměti svou zodpovědnost každý. To znamená management, představenstvo, i vláda," komentovala stop bonusím v AIB ministryně zdravotnictví Mary Harneyová.

 

Právě se děje

Další zprávy