Irská krize se vrací, banky potřebují 24 miliard eur

Veronika Skálová Veronika Skálová
31. 3. 2011 17:55
Odhalily to zátěžové testy čtyř největších irských bank
Irové mají vcelku jasno, kdo může za krizi, v níž se země ocitla.
Irové mají vcelku jasno, kdo může za krizi, v níž se země ocitla. | Foto: Reuters

Dublin - Kondice největších irských bank je horší, než analytici očekávali.

Ukazují na to výsledky zátěžových zkoušek, které ve čtvrtek zveřejnila irská centrální banka. Prověřovala, jak by se čtyři největší instituce na irském trhu dokázaly vypořádat s možnými dalšími problémy, do nichž by mohla ekonomika země dostat.

Testy ukázaly, že "silná čtyřka" bude potřebovat dalších asi 24 miliard eur, v přepočtu tedy na 589 miliard korun.

Suma je mnohem vyšší, než se očekávalo. Už ráno agentura Bloomberg s odvoláním na předběžné výsledky textů napsala, že finanční injekce by měla být ve výši 9 miliard.

Bloomberg se ovšem dostal "jen" k výsledkům tři bank. Bank of Ireland bude potřebovat 5 miliard eur, Irish Life tři miliardy a EBS asi jednu miliardu eur.

Chyběly výsledky problémové Allied Irish Bank, na jejíž konto padá nejvíce hypotečních úvěrů.

Právě na hypotéky se zaměřily letošní zátěžové testy poté, co museli poskytovatelé úvěrů v loňském roce odprodat rizikové úvěry na komerční nemovitosti ve výši 72,3 miliardy eur státu se slevou 58 procent.

Přitom právě obrovská částka vynaložená na záchranu bank přivedla v loňském roce Irsko až k žádosti o mezinárodní finanční pomoc. Irsko do svých krachujících bank po splasknutí realitní bubliny nalilo 46 miliard eur a zestátnilo Anglo-irskou banku, která změnu na trhu neustála.

Tato banka ve čtvrtek ohlásila své upřesněné výsledky za loňský rok. Ukončila jej před zdaněním ztrátou 17,7 miliard, která je tak o 100 milionů vyšší, než původně ohlášená. Jedná se o rekordně vysokou ztrátu irské firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy