Investiční banky platí pokuty, vrací klientům miliardy

alt, Reuters
22. 8. 2008 14:30
Banky v USA vykoupí neprodejné dluhopisy
Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Reuters

New York - Desítky milionů dolarů na pokutách zaplatí tři investiční banky v USA za to, že klientům prodávaly cenné papíry, které se později staly neprodejnými.

Společnosti Merrill Lynch, Goldman Sachs a Deutsche Bank se s úřady dohodly na mimosoudním vyrovnání.

Klientům doporučovaly jako investici zvláštní typ dluhopisů, u kterých se úroková sazba určuje aukcí. Podle úřadů makléři zákazníky přesvědčovali, že tyto cenné papíry jsou bezpečné jako hotovost.

Letos v únoru ale velké banky, zasažené jinými finančními problémy, přestaly trh podporovat a klientům zbyly prakticky neprodejné cenné papíry.

Merrill Lynch je teď vykoupí zpět v objemu 10 až 12 miliard dolarů, navíc zaplatí pokutu 125 milionů. Goldman Sachs a Deutsche Bank vykoupí menší objem - 1,5 a 1 miliardu dolarů - a dostanou také menší pokutu..

Kauza ale zdaleka nekončí. Příští týden začnou úřady prošetřovat další desítky firem, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním.

Banka Merill Lynch už se na mimosoudním vyrovnání dohodla i se státem Massachusetts. Miliardový zpětný odkup cenných papírů oznámila i švýcarská UBS.

Čtěte také:
Banka UBS má stále problémy, rozdělí se

 

Právě se děje

Další zprávy