Investice do obnovitelných zdrojů v Evropě klesly nejníže za 10 let. Vystřídali je konkurenti z Číny

ČTK ČTK
24. 3. 2016 7:54
Ještě před šesti lety byla Evropa lídrem v oboru obnovitelné energetiky. Na globálních investicích se v tomto sektoru podílela téměř z poloviny. Loni však podíl klesl na 18 procent světového trhu. Za tento vývoj mohla zčásti nezvládnutá evropská reakce na finanční krizi z konce minulého desetiletí, která vyvolala obavy o přežití eura. Evropští výrobci zařízení pro obnovitelné zdroje z předních míst ve světě rovněž odpadli a na špici je vystřídali zejména levní konkurenti z Číny. Ani vyhlídky do budoucna nejsou podle analytiků růžové.
Investice do obnovitelných zdrojů v Evropě klesly nejvíce od roku 2006. (Ilustrační foto)
Investice do obnovitelných zdrojů v Evropě klesly nejvíce od roku 2006. (Ilustrační foto) | Foto: Roman Gazdík

Londýn - Investice do obnovitelných zdrojů a dalších typů nízkouhlíkové energetiky v Evropě loni klesly nejníže za posledních deset let. Ze svého maxima 132 miliard dolarů (3,2 bilionu Kč) z roku 2011 sestoupily až na loňských zhruba 58 miliard dolarů. S odkazem na údaje agentury Bloomberg New Energy Finance (BNEF) to napsal britský list The Guardian.

Evropa byla kdysi v oboru obnovitelné energetiky světovým lídrem a v roce 2010 se na globálních investicích v této oblasti podílela 45 procenty, uvádí BNEF. Loni však podíl Evropy klesl na 18 procent světového úhrnu.

Podle šéfa BNEF Michaela Liebreicha za tento vývoj mohla zčásti nezvládnutá evropská reakce na finanční krizi z konce minulého desetiletí, která vyvolala obavy o přežití eura.

Prudký nárůst a následný pád investic v tomto sektoru však zavinili hlavně politici v jednotlivých zemích; ti nejprve tento sektor mohutně podpořili penězi státu a spotřebitelů, jakmile však viděli obrovské dlouhodobé náklady těchto subvencí, ve strachu couvli, uvádí BNEF.

Vyhlídky nejsou příznivé

Evropští výrobci zařízení pro obnovitelné zdroje z předních míst ve světě rovněž odpadli a na špici je vystřídali zejména levní konkurenti z Číny. Zatímco firmy z Evropské unie byly v minulém desetiletí ve výrobě solárních panelů světovými lídry, nyní v první světové desítce není z EU ani jedna.

Vyhlídky do budoucna se jeví podle analytiků rovněž bledě. Obnovení politického odhodlání ke gigantickým subvencím vypadá v dohledné době navzdory nedávné globální klimatické dohodě z Paříže nepravděpodobně.

Mezi zelenými aktivisty a lobby obnovitelných zdrojů vyvolal navíc velké rozčarování nový materiál Evropské komise týkající se budoucnosti energetiky z minulého měsíce. Ten se podle kritiků příliš zaměřuje na zemní plyn na úkor obnovitelných zdrojů či úspor.

 

Právě se děje

Další zprávy