Inflace ve Venezuele v listopadu přesáhla milion procent, zlepšení se nečeká

ČTK ČTK
10. 12. 2018 20:16
Meziroční míra inflace ve Venezuele v listopadu dosáhla 1,3 milionu procent. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny zvýšily o 144 procent, tedy o něco mírnějším tempem než v říjnu. Uvedlo to venezuelské národní shromáždění ovládané opozicí. Venezuela se již delší dobu potýká s hospodářskou recesí provázenou hyperinflací.
Prezident Maduro
Prezident Maduro | Foto: Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro koncem minulého měsíce zvýšil minimální měsíční mzdu o 150 procent na 4500 bolivarů. To podle kurzu na černém trhu odpovídá méně než deseti dolarům (necelých 230 Kč), napsala agentura Reuters.

Podle Madura je Venezuela obětí ekonomické války vedené opozicí za pomoci Washingtonu. Kritici však tvrdí, že problémy v zemi jsou výsledkem špatných politických rozhodnutí, včetně nekontrolovaného tisku nových peněz k financování rostoucího rozpočtového deficitu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) již v říjnu předpověděl, že spotřebitelské ceny ve Venezuele se za celý letošní rok zvýší o 1,37 milionu procent. V příštím roce fond očekává zrychlení inflace na deset milionů procent. MMF už dříve přirovnal současný stav ve Venezuele ke krizi v Německu v roce 1923 či v Zimbabwe před deseti lety.

Video: Inflace trápí Venezuelu už léta, dochází i k výtržnostem

Záběry z pekařství ve venezuelském Caracasu ukazují vyloupení podniku za bílého dne. Obyvatelé krizí zkoušené země se uchylují k zoufalým činům. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy