Inflace v Řecku klesla na 1,7 procenta, dál padá průmysl

ČTK ČTK
9. 4. 2012 12:10
Inflace v Řecku klesá už delší dobu, což je podle expertů výsledek úsporných opatření
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Atény - Míra inflace v Řecku podle tamní metodiky v březnu meziročně zpomalila na 1,7 procenta, zatímco v únoru byla na 2,1 procenta.

Podle harmonizovaného indexu spotřebitelských cen, který slaďuje metodiku výpočtu v celé Evropské unii, inflace klesla na 1,4 z únorových 1,7 procenta. Oznámil to tamní statistický úřad. V silném propadu v únoru pokračovala průmyslová výroba.

Inflace v Řecku vytrvale klesá už delší dobu, což je podle expertů výsledek drastických úsporných opatření. K těm vláda sáhla, aby země mohla čerpat mezinárodní finanční pomoc. Úsporná opatření ale snižují příjmy obyvatel, čímž přispívají k propadu poptávky. To je hlavní příčina poklesu inflace.

Co se průmyslové výroby týče, ta v únoru zrychlila propad. Meziročně se snížila o 8,3 procenta, zatímco v lednu její pokles činil rovných pět procent. Z toho zpracovatelský sektor spadl o 10,6 procenta, o měsíc dříve jeho propad činil 6,3 procenta.

Dalších 130 miliard

Řecko se před dvěma lety stalo první zemí eurozóny, která nezvládla splácet dluhy a musela požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Od ostatních členů Evropské unie a od Mezinárodního měnového fondu si Atény zajistily zhruba 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč).

 

Vzhledem k tomu, že částka by na vyřešení všech problémů nestačila, Řecko dostalo před nedávnem příslib čerpání dalších zhruba 130 miliard eur (asi 3,2 bilionu Kč).

I když Řecko a jeho dluhová krize už dva roky zaměstnává celou eurozónu, objem řecké ekonomiky tvoří jen asi 2,5 procenta ekonomiky eurozóny.

 

Právě se děje

Další zprávy