Indie přestala být nejrychleji rostoucí ekonomikou světa, předběhla ji Čína

ČTK ČTK
31. 5. 2019 22:17
Indie přišla o pozici nejrychleji rostoucí ekonomiky světa. Růst jejího hrubého domácího produktu (HDP) podle zveřejněných vládních údajů v prvním čtvrtletí výrazně zaostal za odhady a zvolnil na 5,8 procenta z 6,6 procenta v předchozích třech měsících. Rychleji rostla Čína, jejíž ekonomika ve stejném období rostla tempem 6,4 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Ekonomové v anketě agentury Reuters odhadovali, že indická ekonomika v prvním kvartálu poroste tempem 6,3 procenta. Růst v prvních třech měsících roku byl ale nejslabší za 17 čtvrtletí a za tím čínským zaostal poprvé po téměř dvou letech.

Na rozdíl od čínské ekonomiky táhla růst indického hospodářství v uplynulých 15 letech domácí spotřeba, uvedl zpravodajský server BBC. Právě spotřeba ale podle nejnovějších dat slábne. Pomaleji rostly také investice - tempo jejich růstu se v prvním čtvrtletí snížilo na 3,6 procenta z 10,6 procenta v předchozím kvartálu.

V pátek zveřejněné údaje jsou první od znovuzvolení Naréndry Módího do funkce premiéra. Nejrychleji rostoucí ekonomikou světa se Indie stala v jeho prvním volebním období.

 

Právě se děje

Další zprávy