Inbev koupí za 18 miliard pivovar v Číně

čtk, eko
23. 1. 2006 16:20
Brusel - Největší světový výrobce piva Inbev převezme čínský pivovar Fujian Sedrin Brewery za 614 milionů eur (18,3 miliardy korun).
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Staropramen

Oznámila to dnes firma. Dodala, že po dokončení transakce bude patřit mezi největší producenty piva v Číně s ročním prodejem téměř 35 milionů hektolitrů.

"Značka Sedrin se stane jednou z pěti nejprodávanějších značek společnosti s výrazným potenciálem pro růst a expanzi," prohlásil generální ředitel Carlos Brito. Čínský trh s pivem je podle objemu prodeje největší na světě, zůstává však roztříštěný a nabízí nízké ziskové marže.

Společnost v čínském pivovaru nejprve převezme zhruba 40procentní podíl poté, co bude transakce schválena regulačními orgány. Do konce roku 2007 pak ve firmě získá zbývající podíl, píše agentura Reuters.

Firma Inbev vznikla v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové skupiny AmBev. V současnosti
společnost zaměstnává 77.000 osob a své operace provozuje ve 30 zemích Ameriky, Evropy a asijsko-pacifické oblasti. Součástí
skupiny jsou i Pivovary Staropramen. Ty mají v České republice asi 14procentní tržní podíl a jsou zde pivovarskou dvojkou za Plzeňským Prazdrojem, který má asi 48 procent trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy