iMac se stal kultem

ČTK
1. 4. 2006 0:00
Praha - V polovině devadesátých let 20. století balancovala počítačová společnost Apple Computers na pokraji bankrotu.

Nyní, o deset let později, patří k nejznámějším firmám v oboru a výrobky s logem nakousnutého jablka jsou prodejními hity, jejichž úspěch nedopřává klidného spánku ani zavedeným elektronickým gigantům. Od založení společnosti uplynou na počátku dubna tři desetiletí.

Společnost Apple Computers byla založena v garáži jednoho kalifornského domu 1. dubna 1976. U jejího zrodu stála trojice Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne. Jejich prvním produktem byl počítač Apple I, který se začal prodávat v dubnu 1976 za "dábelskou" cenu 666,66 dolaru.

Jeho výhodou bylo, že na rozdíl od konkurentů byl zákazníkům dodáván nikoliv jako stavebnice, ale ve více méně kompletní podobě. Za necelý rok prodeje si zákazníci pořídili slušných 200 kusů.

Apple v ČR expanduje
Apple v ČR expanduje | Foto: Aktuálně.cz

Velký komerční úspěch zaznamenal i Apple II, představený veřejnosti v roce 1977. Na rozdíl od svého předchůdce už Apple II nebyl jen aparátem počítačových nadšenců, ale díky svému vzhledu a schopnostem nalezl uplatnění i v malých firmách a domácnostech. O jeho popularitě svědčí i fakt, že se v různých verzích vyráběl až do začátku 90. let.

Lisa - revoluční novinka

V roce 1983 představil Apple revoluční novinku v podobě přístroje Lisa - prvního komerčního počítače, který využíval takzvaného grafického komunikačního rozhraní. Uživatel již nemusel zadávat psané příkazy, ale ovládal programy prostřednictvím mačkání obrázků na obrazovce. Kupodivu se novinka nejprve neuchytila.

Příčinou byla jak poměrně vysoká cena (téměř 10.000 dolarů), tak i malý počet dostupných programů. Až o rok později, s příchodem legendárních počítačů Macintosh, přišel obchodní úspěch. "Mac",jak jeho uživatelé přístroji přezdívali, si získal oblibu především u lidí pracujících s grafikou, a to díky své schopnosti poradit si i s velkými objemy dat.

Od počátku osmdesátých let musel Apple čelit tvrdé konkurenci ze strany IBM a Microsoftu, kteří používali odlišný, obchodně úspěšnější standart IBM PC. V roce 1985 navíc Gatesova firma přišla se systémem Windows, který přinášel ovládání pomocí ikonek i pro IBM PC.

V téže době propukl uvnitř Apple spor mezi Jobsem a některými členy vedení společnosti. Výsledkem bylo, že Jobs z firmy odešel a založil si vlastní, nepříliš úspěšnou počítačovou firmu NeXT.

Na počátku devadesátých let představil Apple populární laptop PowerBook, ale další produkty už tolik úspěšné nebyly, a to i přesto, že z technického hlediska šlo o zajímavé přístroje.

Digitální fotoaparát z roku 1994 byl obchodním propadákem a ani osobní digitální asistent Newton neoslovil mnoho zájemců. V polovině 90. let tak stálo Apple na pokraji bankrotu.

Počítač z jiné planety

Obrat nastal až s návratem Steva Jobse do firmy v roce 1997. Následující rok představil Apple veřejnosti počítač iMac. V době, kdy ostatní výrobci za vrchol kreativity považovali nahrazení šedých skříní počítačů černými, působil iMac se svými pestře zbarvenými poloprůhlednými kryty jako z jiné planety.

Sázka na zajímavý vzhled a schopnost útočit nejenom na rozum, ale i cit zákazníků, učinila z iMaca kultovní záležitost a firmě Apple Computers pomohla zpět na výsluní slávy. Apple se díky němu v roce 1998 podařilo po pěti letech vymanit z červených čísel a vytvořit zisk.

Podobný úspěch slavilo Apple i na poli spotřební elektroniky. Hudební přehrávač iPod, který měl premiéru v roce 2001, se stal designovou ikonou počátku nového tisíciletí a "povinnou výbavou" každého, kdo chtěl jít s dobou.

Ačkoliv je iPod i nadále populární a peníze z jeho prodeje tvoří podstatnou část tržeb společnosti, může se pro Apple do budoucna paradoxně stát problémem. Velká závislost na jednom typu výrobku je podle expertů riskantní, a společnost by se proto měla více soustředit na své původní výrobky - počítače.

 

Právě se děje

Další zprávy