IKEA vloni opět trhla rekord se ziskem 3,2 miliardy eur

ČTK ČTK
23. 1. 2013 10:00
Útlum globální ekonomiky se Ikey díky jejímu levnému zboží příliš nedotýká
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: IKEA

Stockholm - Největší světový prodejce nábytku IKEA dosáhl v posledním finančním roce do konce srpna rekordního zisku 3,2 miliardy eur (asi 80 miliard korun) a nové maximum zaznamenal i v tržbách. Firmě pomáhá stálý růst prodeje a podílu na trhu. Útlum globální ekonomiky se jí díky jejímu levnému zboží příliš nedotýká. Plyne to z dnešního sdělení švédské společnosti.

Tržby společnosti vzrostly o 9,5 procenta na 27 miliard eur a prodejny otevřené déle než rok zaznamenaly nárůst v místních měnách o 4,6 procenta. V Evropě, kterou loni oslabovala dluhová krize a nová ekonomická recese, zůstal růst tržeb několik posledních let stabilní.

IKEA chce do Srbska i Indie

"Zákazníci stále více hledí na ceny. IKEA je pro ně díky tomu lepší volba," uvedl ve výroční zprávě generální ředitel firmy Mikael Ohlsson. Předpověděl, že v příštích několika letech budou srovnatelné tržby skupiny růst asi pětiprocentním tempem.

Provozní zisk však v posledním roce klesl o tři procenta na 3,5 miliardy eur. Byl to důsledek snižování cen při růstu nákladů na suroviny a rozhodnutí zvýšit zásoby zboží.

IKEA letos podle Ohlssona otevře pět až šest prodejen po 11 nových prodejních centrech v roce 2011/12. Loni pojala firma plán zrychlit expanzi na 25 prodejen ročně a plnit by jej měla začít v roce 2015. Ohlsson uvedl, že Ikea se nyní připravuje na vstup na trhy Srbska, Chorvatska, Jižní Koreje a Indie.

Zisk české pobočky IKEA ČR ve finančním roce 2012 klesl o sedm procent na 235 milionů korun. Tržby meziročně naopak vzrostly o pět procent na 7,2 miliardy korun. Ikea má nyní na českém trhu dva obchodní domy v Praze a po jednom v Brně a Ostravě. Společnost má celkem 321 obchodních domů ve 38 zemích světa

 

 

Právě se děje

Další zprávy