IEA nahradí případný pokles ropy

Red Eko, ČTK
19. 4. 2006 10:51
Paříž - Pokud by Irán zastavil vývoz své ropy, je Mezinárodní agentura pro energii (IEA) připravena ji nahradit.
Čerpadlo ropného vrtu
Čerpadlo ropného vrtu | Foto: Aktuálně.cz

PŘEČTĚTE SI: Ropa je kvůli Íránu nejdražší v historii

Uvedl to dnes šéf agentury Claude Mandil. Trh se obává, že by Írán mohl zastavit export ropy kvůli sporu se Západem o svůj jaderný program. O možných opatřeních Západu vůči Íránu se stále jedná.

"Írán vyváží kolem 2,7 milionů barelů za den," uvedl Mandil a připomněl, že IEA má ve strategických rezervách čtyři miliardy barelů. "To znamená, že by nám to vydrželo zhruba na čtyři roky," řekl ve vysílání rozhlasové stanice RFI.

Mandil ještě dodal, že by dnešní vysoké ceny ropy byly špatnou zprávou pro světovou ekonomiku. V úterý se ropa dostala na rekord nad 71 dolary za barel právě kvůli obavám kolem Íránu, který je čtvrtý největší vývozce ropy na světě.

Írán minulý týden oznámil významné pokroky ve svém jaderném programu a představitelé členských států Rady bezpečnosti OSN proto jednají o možných opatřeních.

Zatímco Spojené státy vyzývají k vyhlášení sankcí, protože Írán podezírají z výroby jaderných zbraní, Rusko a Čína se opakovaně vyslovují proti sankčním opatřením.

Dnes se cena americké ropy snížila o 46 centů na 70,89 dolaru za barel. Úterní maximum bylo 71,60 dolaru a překonal se jím předchozí rekord 70,85 dolaru za barel, na který ropa vystoupala loni v srpnu po hurikánu Katrina.

Londýnská ropa Brent dnes zlevnila o 17 centů na 72,34 dolaru. Brent v posledních dnech posunul své maximum šestkrát za sebou kvůli obavám, že výpadek těžby v Nigérii postihne více evropské trhy než Spojené státy.

Mandil připomněl, že vedle Íránu představují v zásobování světového trhu ropou riziko také Irák, Venezuela, Nigérie a Čad. Ve světě je podle šéfa IEA ropy dostatek, při možných výpadcích je ale prostor pro náhradu malý, a to v těžbě i rafineriích.

Ceny ropy začaly růst před dvěma lety kvůli silné poptávce v rychle rostoucích asijských ekonomikách. Loni růst pokračoval za obav z omezených rafinerských kapacit ve světě a z politického napětí v Íránu, Iráku a Nigérii, napsala agentura Reuters.

 

 

Právě se děje

Další zprávy