I Novému Zélandu rostou dluhy, snížili mu rating

ČTK ČTK
30. 9. 2011 7:20
Ve čtvrtek snížila rating Zélandu agentura Fitch, v pátek Standard and Poor's
Ilustrační snímek z Nového Zélandu.
Ilustrační snímek z Nového Zélandu. | Foto: Reuters

Wellington - Novému Zélandu snížila v pátek známku úvěrové důvěryhodnosti další mezinárodní ratingová agentura, Standard & Poor's, a napodobila tak čtvrteční krok konkurenční agentury Fitch. U obou agentur se rating novozélandských závazků v cizích měnách zhoršil o jeden stupeň na AA a důvodem byla rostoucí zahraniční zadluženost země.

Rating Nového Zélandu je u Fitch i S&P nyní na úrovni například Kuvajtu. Je o jeden stupeň nižší než hodnocení sousední Austrálie, ale jednu příčku nad japonskou známkou AA-. Třetí velká světová agentura Moody's hodnotí Nový Zéland stále ještě nejvyšší známkou AA1, protože se prioritně zaměřuje na domácí státní dluh.

Agentury sice Nový Zéland chválí za obezřetnou fiskální a pružnou měnovou politiku, za odolnost ekonomiky, stabilní politickou situaci a zdravý finanční sektor, vytýkají mu ale vysoký deficit vnější bilance, jehož důsledkem je zahraniční zadlužení. Novozélandský deficit platební bilance se sice v posledních letech kvůli globální ekonomické krizi výrazně snížil, důležitější však pro agentury je, že v dalších letech s největší pravděpodobností opět poroste.

"Novozélandská vnější pozice se dále zhorší, a to v době, kdy veřejné finance země oslabují tlaky na zvýšení výdajů po zemětřesení a fiskální stimulace na podporu ekonomického růstu," uvedl analytik S&P Kyran Curry.

Podle agentur má Nový Zéland mnohem vyšší čistý zahraniční dluh než ostatní země s podobnými ratingy. Čistý vnější dluh země loni dosáhl 83 procent hrubého domácího produktu, zatímco země hodnocené ratingy kategorie AA mají tento ukazatel v průměru kolem desíti procent.

Deficit platební bilance vystoupil v roce 2008 až na 8,9 procenta HDP a po poklesu během globální recese se čeká jeho další růst. Fitch odhaduje, že tento schodek vzroste do roku 2013 na 5,5 procenta HDP ze 3,7 procenta v polovině tohoto roku.

Kurz novozélandského dolaru po čtvrteční zprávě Fitch vůči americkému dolaru klesl o 0,5 procenta, později mírně oživil. Snížení ratingu se může projevit zvýšením úvěrových nákladů státu, bude to však jen okrajová změna, protože v nynější špatné globální situaci jdou výnosy dluhopisů bezpečných zemí dolů, řekli analytici agentuře Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy