Hyundai odvrátila stávku. Poprvé za deset let

Dušan Klimeš
4. 9. 2007 13:08
Dohoda je na světě, stávka se ruší

Soul - Odborový svaz zaměstnanců Hyundai v Jižní Koreji dnes zrušil plánovanou stávku. Přestože ještě o víkendu to vypadalo na zastavení výroby.

Obě strany, tedy management firmy a odboroví předáci, se dohodly na mzdových podmínkách a uzavřely novou kolektivní smlouvu.

Je to tak poprvé za deset let, co se v Hyundai nebude kvůli zvýšení mezd stávkovat. Naposledy se toto povedlo v roce 1997, kdy Korea i celá Asie procházela hlubokou finanční krizí.

Dvakrát za dvacet let

Od roku 1987, kdy byla firma založena, je to tedy letos podruhé, co zaměstnanci nepůjdou do stávky.

Podrobnosti k dosažené dohodě nechtěl zveřejnit ani mluvčí automobilky Jake Jang.

Stavba továrny Hyundai v Nošovicích
Stavba továrny Hyundai v Nošovicích | Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Jednání mezi managementem a odboráři probíhala i včera a dnes ve městě Ulsan, kde se nachází hlavní továrna automobilky.

Nyní ale ještě musí dohodu odhlasovat zástupci členů odborů. 

Hyundai je šestou největší automobilkou světa. Svoji továrnu staví i v Česku. Proinvestovat zde chce 1,1 miliardy eur, tedy něco přes 30 miliard korun. Vyrábět chce až 300 tisíc aut a zaměstnat 3,5 tisíce lidí.

Nečestný šéf

Problémy s odbory nejsou jediné, kterým automobilka čelí. Její šéf Čong Mong-ku je státní prokuraturou viněn z uplácení a ze špatného hospodaření se svěřenými prostředky.

Za dva dny by si měl vyslechnout konečný verdikt. Jde již o odvolací soud, který rozhodne, jestli šéf vyvázne s podmínkou, nebo dostane až šest let nepodmíněně.

Již dříve šéf rodinného podniku oznámil, že svých činů lituje a že věnuje miliardu dolarů na charitu.

Škoda podobná

O mzdy se ale vedou tvrdá jednání nejen na druhém konci světa. I tuzemská Škoda Auto má každoroční hrozbu stávkou jako "evergreen".

Letos mzdová jednání mezi odboráři a firmou skončila téměř neúspěchem. Zatímco zaměstnanci chtěli až 24procentní nárůst platů, firma nabízela procenta čtyři.

Nakonec se po týdnech jednání obě strany dohodly na zvýšení o dvanáct procent. Úspěch ale přišel v poslední chvíli, kdy již byla část výroby zastavena, neboť se zaměstnanci přiklonili k demonstrativnímu omezení výroby.

 

Právě se děje

Další zprávy