Hyundai nepostaví Češi, ale Japonci

Tomáš Fránek
21. 3. 2007 10:11
Nošovice - Továrnu Hyundai nepostaví žádná tuzemská stavební firma, generálním dodavatelem nošovické továrny je japonská Takenaka. Uvnitř: VIDEO
Foto: Reuters

Stavba automobilky Hyundai v Nošovicích za více než miliardu eur, tedy zhruba 28 miliard korun, je největší investicí v Česku ohlášenou loni. Výroba automobilů by měla začít zhruba za dva roky. A dnes se začíná stavět první budova, kterou je převodovkárna.

Mluvčí české pobočky Hyundai Petr Vaněk deníku Aktuálně.cz potvrdil, že Hyundai si jako generální dodavatele vybral japonskou společnost Takenaka.

Takenaka už zajišťovala stavbu sesterského závodu Kia v Žilině na Slovensku. A podílí se na výstavbě většiny závodů japonských investorů v Česku.

Takenaka tak postavila například automobilku TPCA v Kolíně, nyní buduje závod IPS Alpha, který na bývalém letišti v Žatci bude vyrábět LCD obrazovky.

Prostřednictvím Takenaky a korejské společnosti Amco, která pro Hyundai zajišťuje výběr dodavatelů, zakázky získají i místní firmy.

Například ve stavebním řízení na stavbu lisovny je to ostravská projekční společnost Technoprojekt, stejné je to i u převodovkárny.

"Na stavbě továrny se na Slovensku podílelo asi 50 firem, budeme usilovat, aby i v Nošovicích bylo zapojeno co nejvíce firem, zejména z regionu," řekl už dříve šéf moravskoslezského Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Pavel Ševčík.

Ševčík odhadl, že po zahájení výstavby automobilky Hyundai vzroste stavební výroba v kraji o 30 až 40 procent.

Se stavbou haly na montáž převodovek začíná jihokorejský investor Hyundai ve stejný den, kdy začalo platit stavební povolení vydané na tento výrobní objekt.

Další budovy na cestě

Stavební úřad už také souhlasil s výstavbou lisovny a karosárny-svařovny, tyto dokumenty ale zatím nenabyly právní moci. Slavnostní ceremoniál k zahájení výstavby se podle Vaňka plánuje na konci května.

Nošovická továrna Hyundai se původně měla stavět již od loňského května, celý proces se zdržel především kvůli zatčení generálního ředitele korejské společnosti.

Nošovická továrna by měla zásobovat celý evropský trh a postupně navýšit výrobu na 300 tisíc aut ročně. Automobilka slibuje, že v roce 2011 bude zaměstnávat až 3500 lidí.

Podívejte se, jak probíhala příprava v průmyslové zóně u Nošovic

 

Právě se děje

Další zprávy