Hyundai měl černé fondy na uplácení

ČTK
30. 3. 2006 14:08
Soul - Jihokorejská prokuratura získala důkazy, které potvrzují její předchozí domněnky, že automobilka Hyundai Motor vytvořila prostřednictvím dceřiných společností několik rozsáhlých černých fondů na uplácení vlivných lidí.

Úřady proto rozšířily vyšetřování podniku, informoval dnes korejský list Korea Herald.

Vyšetřování největší korejské automobilky bylo nejprve součástí širšího vyšetřování finančního lobbisty Kim Če-roka. Ten byl zadržen minulý týden a je obviněn z úplatkářství.

"Až dosud byl hlavním terčem vyšetřování lobbista Kim Če-rok. Nyní vedeme dvousměrné vyšetřování, z nichž jedno je namířeno proti společnosti Hyundai Automotive Group," řekl státní zástupce Če Tong-uk.

Úřady se rozhodly vyšetřování prohloubit na základě nálezu nových černých fondů ve skupině Glovis, která je součástí skupiny Hyundai.

Prokuratura už v souvislosti s úplatkářským skandálem vyslechla několik lidí, naposledy vysokého činitele Glovisu, který má zakázáno vycestovat ze země.

Na mušce je sám generální

Dosavadní vyšetřování ukazuje, že pozornost úřadů se nyní upírá k osobě generálního ředitele automobilky Hyundai Čonga Mong-kua a jeho syna Čonga Ui-suna.

Státní zástupce Če Tong-uk tvrdí, že vyšetřování se netýká automobilové skupiny Hyundai jako celku. Vyšetřovatelé se nicméně budou dotazovat ještě vládních činitelů a zástupců pěti nebo šesti dalších firem. Na další velké koncerny by se vyšetřování rozšířit nemělo.

Automobilka Hyundai investuje 800 milionů až jednu miliardu eur (až 29 miliard Kč) do výstavby nového montážního závodu v České republice. Továrna bude stát u Nošovic na severu Moravy a měla by ročně vyrábět asi 300.000 automobilů.

 

Právě se děje

Další zprávy