Hypotéky se řítí dolů. Obama bude muset znovu platit

hp
7. 11. 2009 11:30
Společně s bankou Fannie Mae prodělaly za tři měsíce téměř 25 miliard dolarů
Hypoteční banka Freddie Mac oznámila ztrátu 5 miliard dolarů.
Hypoteční banka Freddie Mac oznámila ztrátu 5 miliard dolarů. | Foto: Reuters

New York - Tam, kde začala největší světová finanční krize od 30. let minulého století, se začínají znovu objevovat zásadní potíže. Americká hypoteční banka Freddie Mac oznámila, že za třetí čtvrtletí roku prodělala v přepočtu 86,5 miliardy korun a že žádá o finanční výpomoc stát.

Přitom banka ještě v letošnímu druhému čtvrtletí hlásila naopak výdělek 768 milionů dolarů.

Právě Freddie Mac spolu s Fannie May, dalším obřím hypotéčním ústavem, odstartovaly v minulém roce velkou krizi. Vláda v USA do nich nalila miliardy dolarů v obavách z mnohem horších důsledků, než kdyby je nechala padnout. Pak stejný postup opakovala u některých pojišťoven a bank. 

Ta situace se nyní vrací. Když Freddie Mac do částky, kterou od červenec do září prodělala, zahrne i dividendy u preferovaných akcií, které od ní v minulých měsících odkoupila Obamova vláda, dojde k celkové sumě 6,3 miliardy dolarů. Podle vedení firmy tak bude třeba, aby jí stát v hypoteční recesi finančně opět vypomohl.

Banka Freddie Mac patří ve Spojených státech mezi největší poskytovatele hypotečních úvěrů. Společně s agenturou Fannie Mae vlastní skoro polovinu hypoték, které byly na území Spojených států uzavřeny.

Fannie Mae poté, co před několika dny ohlásila ztrátu ve třetím čtvrtletím 19,76 miliardy dolarů, požádala americkou vládu o záchranou půjčku ve výši 15 miliard dolarů.

Vláda, která se v září loňského roku rozhodla tento hypoteční ústav převzít, do ní už od té doby investovala kolem 61 miliard dolarů. Fannie Mae ovšem uvedla, že bez státní pomoci nepřežije, neboť předpokládá, že se její finanční ztráta bude prohlubovat ještě během celého příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy