Hůř, než se zdálo. Tsunami smetla japonskou elektroniku

Tereza Holanová Tereza Holanová
28. 7. 2011 13:37
Březnové zemětřesení zasáhlo největší výrobce japonské elektroniky. Utrpěly Sony, Panasonic i Nintendo
Následky zemětřesení v Japonsku jsou pro výrobce elektroniky citelnější, než ukazovaly původní analýzy.
Následky zemětřesení v Japonsku jsou pro výrobce elektroniky citelnější, než ukazovaly původní analýzy. | Foto: ČTK/AP

Tokio - Zemětřesení, vlna tsunami a jaderná havárie se na výsledcích japonských firem podepsaly výrazněji, než se původně po katastrofě odhadovalo. Propad zaznamenali především světoví výrobci elektroniky.

Špatně se vedlo například skupině Sony. Ve druhém čtvrtletí letošního roku vykázala ztrátu 15,5 miliardy jenů (3,35 mld. Kč). Ve stejném období loni společnost hlásila zisk 25,7 miliardy jenů (5,5 mld. Kč).

Za poklesem stály i útoky hackerů

Důvodem poklesu byly jednak nízké ceny televizorů a snížená poptávka v Evropě a USA, ale také zemětřesení, k němuž došlo letos v březnu na severovýchodě země. Výdaje na opravu nebo čištění poškozených budov a strojů vyšly podle agentury Bloomberg zhruba na 700 milionů jenů (151 milionů Kč).

Kromě přírodní katastrofy se na zhoršeném výsledku Sony projevily také hackerské útoky na internetovou síť firmy, během kterých unikla data desítek milionů uživatelů.

Pokrytí nákladů na zákaznickou podporu, právní služby, výdaje na pokrytí bezpečnosti a nižší prodeje, které způsobilo i částečné odstavení sítě online her, činily zhruba 14 miliard jenů (3 mld. Kč).

Poptávka po televizorech klesla

Utrpěl i Panasonic, který vyrábí například televizory Viera a fotoaparáty Lumix. Ten v druhém kvartálu vykázal ztrátu 30,4 miliardy jenů (6,57 mld. Kč). Ve srovnání s loňským rokem je to pokles o 73 miliard jenů (15,8 mld. Kč).

Společnost již v dubnu oznámila, že bude na špatné hospodářské výsledky reagovat propuštěním 17 tisíc zaměstnanců a uzavřením sedmdesáti továren po celém světě.

Podobně se dařilo výrobci LCD televizorů koncernu Sharp. Čistá ztráta skupiny činila v uplynulých třech měsících takřka 50 miliard jenů (10,8 mld. Kč). Kromě slabé poptávky společnost sužoval také nedostatek surovin.

Neradostné zprávy hlásí také výrobce videoher Nintendo. Čistá ztráta podniku činila v uplynulém kvartále 25,5 miliardy jenů (5,5 mld. Kč). Letošní výsledek se sice příliš nelišil od toho loňského, příčiny však byly rozdílné.

Zatímco v roce 2010 stál za ztrátou posilující jen, který vedl ke zdražení japonské měny, a tím pádem k poklesu vývozu, letos společnost zasáhla především nízká domácí poptávka.

"Podle analytiků společnost doplatila na nedostatek zajímavých her. Zákazníci si kvůli tomu raději počkali na herní konzolu od Sony Playstation Vita," uvádí Bloomberg.

Automobilky dopadly lépe

Mezi firmy, které neutrpěly, patří například druhý největší výrobce paměťových karet ve světě - Toshiba.

V uplynulém čtvrtletí vytvořila čistý zisk v hodnotě 470 milionů jenů (101,5 milionů Kč), čímž předčila odhady analytiků, které oslovila agentura Bloomberg. Ti očekávali ztrátu 7 miliard jenů (1,5 miliardy Kč).

Konglomerát těžil především z prodejů klimatizací a LED žárovek, ale také televizorů Regza nebo již zmíněných paměťových čipů.

Zisková byla také automobilka Nissan. Ta ve druhém čtvrtletí vykázala zisk 85 miliard jenů (18,36 mld. Kč).

To je sice o 70 miliard jenů (15 mld. Kč) méně než v období od ledna do března, nicméně se očekává, že Nissan předčí konkurenční automobilky Honda a Toyota, které mají zveřejnit výsledky hospodaření během příštího týdne.

Skupině se za tříměsíční období podařilo prodat přes milion automobilů, což je meziročně o 10,6 procenta více, informoval server BBC News.

 

Právě se děje

Další zprávy