Hotely Hilton změní majitele. Dá za ně 550 miliard

čtk, mič
4. 7. 2007 8:52
Řetězec koupí americká firma Blackstone Group

Los Angeles - Řetězec Hilton hotels, který působí i v Česku, změní majitele. Za 26 milard dolarů (zhruba 550 miliard korun) ho koupí americká společnost soukromého kapitálu Blackstone Group.

Půjde o rekordní akvizici v odvětví, kterou kdy podnik soukromého kapitálu uskutečnil. Blackstone za hotely zaplatí o třetinu víc než je tržní cena hotelů.

Blackstone za jednu akcii zaplatí 47,50 dolarů a převezme i dluhy řetězce. Před oznámením transakce už akcie Hiltonu zpevňovaly a v úterý končily na 36,05 dolarů se ziskem 6,4 procenta.

Podle 424 milionů akcií, které měl Hilton na konci března, lze hodnotu podniku na základě nabídky Blackstonu vyčíslit na 20,1 miliardy dolarů.

Hilton má ovšem také dluhy přes sedm miliard dolarů a Blackstone sdělil, že převezme jeho dluhy.

Čínská brána na západ

Pro Blackstone nicméně nákup Hiltonu není nic průlomového, protože už vlastní některé firmy z toho odvětví včetně podniku, který část Hiltonu vlastní.

Blackstone v červnu vstoupil na burzu a v úpisu získal asi 4,1 miliardy dolarů. Předcházelo tomu oznámení Číny, která v Blackstonu za tři miliardy dolarů získala menšinový podíl.

Podle analytiků si tak Čína koupila vstupní bránu k západním společnostem, protože Blackstone je mezi fondy soukromého kapitálu na špici a je schopen zajistit i velmi objemné transakce.

Odvětví hotelových služeb se už několik let těší silnému růstu, který částečně pramení z nedostatku kvalitních ubytovacích kapacit. Díky tomu pro hoteliéry není problém zvyšovat ceny za ubytování, takže odvětví je mezi investory velmi žádané.

Sektor hotelových služeb vykazuje značné výkyvy a pohybuje se v delších cyklech. Většina investorů však tvrdí, že nynější cyklus má ještě prostor k růstu.

Analytik poradenské společnosti PKF Consulting Thomas Callahan řekl, že odvětví by mohlo poskytnout vyšší návratnost vložené investic, než se dá čekat u jiných aktiv.

 

Právě se děje

Další zprávy