Honda boduje v USA

Marek Odstrčilík
26. 7. 2006 10:30
Tokio - Hlavě díky prodeji v USA vzrostl japonské automobilce v prvním čtvrtletí zisk téměř o 30 procent na 143,4 miliardy jenů (27,6 miliardy korun).
Foto: Aktuálně.cz

Honda tak prodala ve čtvrtletí celkem 896 000 vozů.

Automobilka je třetím největším výrobcem aut v Japonsku a největším výrobcem motocyklů na světě.

Tržby za tři měsíce do konce června stouply o 14,8 procenta na 2,6 bilionu jenů.

Provozní zisk, který nezahrnuje společné podniky v Číně a některé další asijské operace, vzrostl o 19,4 procenta na 203,52 miliardy jenů.

Na počátku tohoto týdne Honda uvedla, že její výroba v červnu stoupla o 7,4 procenta na 327 039 vozů. Výroba meziročně vzrostla již 11. měsíc za sebou.

Prodej automobilky Honda roste již sedm let. Za loňský rok prodala 3,39 milionu vozidel, což byl meziroční nárůst o 4,6 procenta.

V Severní Americe se prodej zvýšil v minulém roce o 6,8 procenta a v Evropě o devět procent, v Japonsku však o 2,2 procenta klesl. Na ostatních trzích prodej aut vzrostl o 14,2 procenta.

Investice do letadel

V úterý Honda oznámila, že se dohodla na vytvoření aliance s americkým výrobcem letadel Piper Aircraft a hodlá na podzim zahájit prodej malých letadel.

Kromě aut a motocyklů vyrábí firma také energetická zařízení, lodní motory a osobní plavidla.

Společnost zopakovala, že za celý fiskální rok do konce března 2007 čeká čistý zisk 550 miliard jenů.

Ten bude o něco nižší než loni, kdy společnost zaúčtovala mimořádný zisk díky svému penzijnímu fondu.

Zvýšila však odhad příjmů na 10,7 bilionu jenů z předchozích 10,6 bilionu, napsaly agentury AP a Reuters.

"Japonci" zažívají boom

Téměř všem japonským automobilkám se v loňském roce nebývale dařilo. Po japonských autech je totiž stále silná poptávka, a to kvůli jejich spolehlivosti a nízké spotřebě. Zvlášť nyní s roustoucími cenami ropy je tato vlastnost pro zákazníky důležitá.

Druhá největší japonská automobilka Nissan Motor zvýšila celoroční provozní zisk na rekordních 871,84 miliardy jenů (174 miliard korun).

Foto: www.mitsubishi-motors.cz

Po úspěšném roce si navíc automobilka naplánovala expanzi. Míří do Ruska. Závod má vzniknout nedaleko Petrohradu a provoz by měl zahájit v roce 2009. Zaměstnávat bude zhruba 750 lidí. Automobilka hodlá do továrny s roční kapacitou až 50 tisíc vozů investovat 200 milionů dolarů.

Mitsubishi - velké překvapení

Největším překvapením loňských výsledků japonských firem byl kousek, který provedla Mitsubishi.

Hospodařila totiž v uplynulém finančním roce končícím v březnu s provozním ziskem 6,78 miliardy jenů (1,35 miliardy korun) ve srovnání s předchozí ztrátou 128,5 miliardy jenů.

Provozní zisk Mitsubishi Motors překvapil valnou část analytiků, kteří očekávali v průměru ztrátu 9,1 miliardy jenů. Firemní prognóza provozní ztrátu odhadovala dokonce na čtrnáct miliard jenů.

Automobilce Mitsubishi se dařilo zvyšovat prodej na domácím trhu díky novým modelů. Ve Spojených státech však poptávka po jejích automobilech klesala téměř ve všech měsících uplynulého finančního roku.

Společnost doufá, že její prodej v USA letos podpoří rozšíření nabídky.

 

Právě se děje

Další zprávy