Hodnocení Maďarska podle Moody's kleslo o dvě příčky

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
6. 12. 2010 10:18
Kvůli vládní politice naplnila agentura své výhrůžky.
Orbánova vláda nezavedla opatření, která by uklidnila investory, proto má Maďarsko snížený rating.
Orbánova vláda nezavedla opatření, která by uklidnila investory, proto má Maďarsko snížený rating. | Foto: Reuters

Budapešť - O dvě příčky, do těsné blízkosti spekulativní kategorie, spadlo ratingové hodnocení Maďarska podle mezinárodní agentury Moody's Investors Service.

Snížení ratingu na současnou známku Baa3 agentura ohlásila předem a zdůvodnila jej kontroverzní vládní fiskální strategií, která vzbuzuje obavy z dlouhodobého vývoje veřejných financí.

Pokud se navíc maďarské vládě nepodaří stabilizovat finanční sílu, hrozí Moody's snížením ratingu do spekulativní kategorie. Situaci podle agentury komplikuje to, že maďarské finance se snadno dostávají pod tlak zahraničních investorů, u nichž se nyní projevuje averze k vyšším rizikům.

Moody´s vadí, že vláda strany Fidesz nesnižuje rozpočtové deficity "udržitelnými konsolidačními opatřeními" typu dlouhodobých úspor nebo zvýšení daní. Namísto toho spoléhá do velké míry na dočasná opatření typu zvláštních daní uvalených na bankovní sektor, telekomunikace, maloobchod a energetiku. Pokud vláda zahájí "udržitelnou konsolidaci", mohl by se rating Maďarska stabilizovat, nebo dokonce i zvýšit, uvedla Moody´s.

Maďarský rating je v režimu sledování od konce července nejen u Moody's, ale také u dalšího člena velké trojky Standard&Poor's. Důvodem byl spor Maďarska s Mezinárodním měnovým fondem a Unií o politiku nové vlády Viktora Orbána.

Moody´s v říjnu varovala Maďarsko, že mu sníží hlavní rating, pokud vláda po říjnových komunálních volbách nepředloží věrohodný plán konsolidace veřejných financí.


 

Právě se děje

Další zprávy