Gruzínský konflikt vyděsil investory v Rusku

alt, Reuters
11. 8. 2008 16:02
V pondělí akcie nahradily část propadu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moskva- Násilí v Gruzii se odráží i na burzách: ruské akcie spadly nejníže od roku 2006 a investoři napjatě sledují vývoj konfliktu.

Během dneška se akcie vrátily k růstu po výroku prezidenta Dmitrije Medveděva, že ruská armáda dokončila "významnou" část operací v Jižní Osetii a ovládla hlavní město Cchinvali.

Nejvíce rostly cenné papíry největší ruské banky Sberbank a plynárenského obra Gazprom.

Dolarový index RTS v 18 hodin moskevského času posiloval o 1,18 procenta. V pátek ztratil 6,5 procenta, prudce klesal i dnes před Medveděvovým výrokem.

Oslabení částečně obrátil i kurs rublu. Centrální banka jej totiž udržuje zavěšený na dolar a euro a proti přílišnému poklesu intervenovala.

Ruský trh je pod tlakem

"Myslím, že dokud se nepohneme k nějakému řešení, dokud budou ruské síly útočit a bombardovat na území Gruzie, tlak na ruské trhy bude pokračovat," řekl agentuře Reuters Lars Christensen, hlavní analytik rozvíjejících se trhů u Danske Bank.

"Ruský trh byl v posledních týdnech přehnaně trestán," doplnil pro Bloomberg Vladimir Savov, moskevský analytik Credit Suisse.

K několikatýdennímu výprodeji přispělo nejen zostřování napětí v Gruzii, ale i spory mezi firmou BP a jejími ruskými partnery a také útok premiéra Vladimira Putina na těžební společnost Mechel.

Index RTS od začátku roku ztratil asi čtvrtinu hodnoty. V pondělí ráno tak ruské akcie byly nejlevnější od roku 2006.

Kvůli konfliktu v Gruzii ztrácela na hodnotě i největší banka v zemi, Bank of Georgia. V pátek na burze v Londýně ztratila čtvrtinu hodnoty. Ratingové agentury navíc zemi snížily hodnocení.

Čtete dále:
Gruzie: Země G7 vyzvaly Rusko k uzavření míru

 

Právě se děje

Další zprávy