Grafika: Jak propouštějí obři? Zrušili půl milionu míst

Ekonomika Ekonomika
4. 2. 2009 6:56
Žebříček vede Hewlett Packard. Zrušil téměř 25 tisíc míst

Londýn - Téměř půl milionu lidí připravila o práci v uplynulých pěti měsících hospodářská krize. Vyplývá to z údajů zveřejněných agenturou Reuters.

Agentura sestavila žebříček světových společností, které od loňského září do konce ledna oznámily propouštění více než dvou tisíc zaměstnanců.

Čelnou pozici mezi nimi zaujímá Hewlett Packard, která propustila 24 600 lidí. Hned další na řadě je koncern Caterpillar, který muselo opustit více než 21 tisíc zaměstnanců. Celkově zmizelo podle Reuters v důsledku krize 469 tisíc pracovních míst.

A vlna propouštění pokračuje i dnes. Japonský výrobce elektroniky Panasonic Corp. se ve třetím fiskálním čtvrtletí kvůli slabé poptávce a silnému jenu propadl do ztráty. Firma, která působí rovněž v České republice, současně oznámila, že do konce března 2010 propustí po celém světě 15.000 zaměstnanců, což je zhruba pět procent celkové pracovní síly společnosti. Ztrátu Panasonic očekává poprvé po šesti letech i za celý rok. 

Organizace spojených národů předpovídá, že jich bude ubývat i nadále. Oproti stavu na konci roku 2007 má podle prognóz na celém světě zaniknout až 51 milionů pracovních míst.

Mezinárodní měnový fond varoval, že rok 2009 bude pro světovou ekonomiku největší výzvou od konce druhé světové války.

 

 

Právě se děje

Další zprávy