Google skousne čínskou cenzuru, potřebuje novou licenci

Petr Jemelka Petr Jemelka
29. 6. 2010 10:48
Oficiálně jde o změnu strategie, ve skutečnosti o snahu o udržet se na velkém trhu
Foto: Reuters

Mountain View/Peking - Internetová společnost Google dnes oznámila, že mění svou strategii boje s čínskou cenzurou. Má totiž strach, aby nepřišla na jednom z nejperspektivnějších trhů o licenci.

Provozovatel největšího vyhledavače na světě v březnu oznámil, že už dál nehodlá tolerovat cenzuru, kterou kvůli filtrům čínské vlády prochází výsledky jeho vyhledavače a začal přesměrovávat své stránky do liberálnějšího Hong Kongu. 

Takové jednání ale Čínu pobouřilo a Peking pohrozil, že Googlu neprodlouží licenci. Dnes, tedy den před jejím vypršením, Google oznámil, že mění svou strategii a vyhledávání se vrátí do Číny, pod kontrolu komunistické cenzury. Uživatelé by ale měli mít i nadále možnost přejít na vyhledávání v Hongkongské verzi Googlu, kam už cenzura nedosáhne. 

Ze strany americké firmy tak jde v podstatě o ústupek. Nikde ale není psáno, že to bude stále ještě nedemokratické Číně stačit a ke kompromisu a prodloužení obchodní licence skutečně dojde.

Mocné lákadlo čínského trhu

Čínská vláda si stanovila cíl, zajistit do pěti let přístup k internetu polovině ze zhruba 1,3 miliard obyvatel. Dnes internet využívá necelá třetina Číňanů. To vysvětluje, proč se Google nechce nechat z tohoto velmi lukrativního trhu vyhostit.

Přestože je ale Google zdaleka nejpoužívanějším vyhledavačem světa, v Číně zatím stále výrazně zaostává za čínskou jedničkou Baidu. Tu využívá asi 60 procent všech čínských uživatelů. 

Baidu se navíc nehodlá svého prvenství vzdát bez boje a podle agentury Reuters se chystá najmout třicet amerických expertů z technologického střediska ve městě Silicon Valley, aby tím rozšířil své technologické schopnosti a zlepšil povědomí o své značce ve světě.

 

Právě se děje

Další zprávy