Google plánuje opustit Čínu. Datum je prý 10. dubna

Petr Jemelka Petr Jemelka
19. 3. 2010 9:11
O údajném rozhodnutí Googlu informovala čínská média

Peking - Internetový gigant Google se prý kvůli sporům ohledně cenzurování vyhledavače a hackerským útokům na své uživatele rozhodl definitivně opustit čínský trh.

S odvoláním na čínská média o tom dnes informovala agentura AFP. Oficiální oznámení vedení Googlu o odchodu z Číny by prý mohlo přijít během příštího týdne.

"Dozvěděli jsme se, že Google opustí Čínu 10. dubna, ale informace dosud nebyla oficiálně potvrzena," napsaly čínské noviny The China bussines News. Těm to prý sdělila nejmenovaná reklamní agentura, která s Googlem spolupracuje.

Podrobnosti v pondělí

Zpráva už ale nehovoří o tom, zda americká společnost v Číně ukončí všechny své aktivity, nebo své služby v zemi jen omezí. Čínské noviny dále citují nejmenovaného zaměstnance Googlu, jenž tvrdí, že podrobnosti plánovaného odchodu budou zveřejněny už v pondělí.

Tisková mluvčí Googlu Marsha Wang odmítla celou věc komentovat a vyjádřila se pouze v tom smyslu, že se v postoji Googlu zatím nic nemění.

Vedení Googlu vyhrožuje odchodem z Číny od té doby, co zjistilo, že se čínští hackeři, velmi pravděpodobně placení čínskou vládou, snažili nabourat do emailových účtů jeho klientů, kteří se podíleli na aktivitách místního disentu.

Navíc se vedení Googlu dlouhodobě nelíbí povinnost cenzurovat výsledky svého vyhledavače. Spory nakonec přerostly mezi diplomatickou roztržku Číny a Spojených států.

 

Právě se děje

Další zprávy