Google může koupit Motorolu, regulátoři souhlasí

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 2. 2012 14:05
Panují však obavy, zda Google nezabrání konkurentům rozvíjet chytré telefony
Foto: Aktuálně.cz

Mountain View - Google se dostává stále blíže největšímu nákupu ve své historii. Americké regulační orgány posvětily převzetí společnosti Motorola Mobility.

Transakci dali zelenou jen několik hodin poté, co na ni kývli i regulátoři Evropské unie. Chybí tedy pouze povolení Číny, Taiwanu a Izraele.

Informoval o tom list Financial Times.

Za nákup americké společnosti, která se zaměřuje na výrobu a prodej mobilních telefonů, chce technologická společnost zaplatit 12,5 miliardy dolarů (zhruba 213 miliard korun).

Viceprezident Googlu Don Harrison označil rozhodnutí regulátorů za významný milník v celém schvalovacím procesu.

Jak už dříve uvedl šéf Googlu Larry Page, Motorola Mobility by měla v rámci skupiny fungovat jako samostatná jednotka.

Regulátoři připouští znepokojení

Navzdory kladnému stanovisku, kterého se Googlu ze Spojených států i Evropské unie dostalo, netají regulátoři znepokojení nad obchodem. "Americké ministerstvo spravedlnosti vyjádřilo obavy, že Google začne svým konkurentům bránit v rozvoji chytrých telefonů," uvádí Financial Times.

Že se Google může začít k ostatním firmám chovat agresivněji, varují i evropští politici. "Chování jednotlivých hráčů budeme bedlivě sledovat," uvedl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Nejistota panuje především v tom, jak bude pokračovat spolupráce Googlu s jinými společnostmi, jako Samsung nebo HTC. Těm totiž technologická firma nyní volně poskytuje svůj operační systém Android. Pokud by ovšem Google začal vyrábět vlastní telefony, podobná podpora konkurentů by skončila, říkají kritici.

"To, že by Google omezil Android pouze pro Motorolu, která je v rámci Evropského hospodářského prostoru menšinovým hráčem, je nepravděpodobné," stojí ve zprávě Evropské komise.

Podívejte se, jaké novinky nabízí Android 4.0:

Převzetím Motoroly získá Google konečně vlastní hardwarovou divizi - tuto příležitost chce skupina využít právě pro rozvoj Androidu.

Za hlavní důvod zájmu o Motorolu však analytici již od srpna 2011, kdy Google své plány oznámil, považují množství patentů, jimiž výrobce telefonů disponuje. Těch je více než 17 tisíc, další tisíce čekají na zaregistrování. Samotný Google jich má totiž zatím momentálně nedostatek.

 

Právě se děje

Další zprávy