Google Maps už nebudou zdarma, zaplatí velké firmy

Tereza Holanová Tereza Holanová
1. 11. 2011 14:15
Za službu zaplatí firmy, které překročí 25 tisíc zobrazení denně
Foto: maps.google.com

Palo Alto - Služba Google Maps už nebude zcela zdarma. Do pokladny budou muset sáhnout velké firmy, uvádí společnost. Ta o plánovaných změnách informovala na svém blogu.

Poplatek se má týkat uživatelů, kteří s mapami pracují intenzivně - vybírat peníze chce Google až v případě, že dojde více než k 25 tisícům zobrazení za den. To se podle zástupců společnosti týká asi 0,35 procenta všech uživatelů aplikace.

Jak přesně budou následně poplatky nastavené, Google ještě neprozradil. Pravděpodobně ovšem přidá aplikaci do Google Apis Console, kde bude přihlášený uživatel moct sledovat, kolik stránek již zobrazil. Pokud překročí limit, systém jej vyzve k platbě.

Podle BBC společnost nastaví službu tak, že po překročení limitu bude každých tisíc zobrazení stát 4 dolary.

Platit se bude od Nového roku

Zpoplatnění pocítí především cestovní kanceláře, které mapy používají k popisu cesty zákazníkům. Za další cílovou skupinu Google označuje hotelové řetězce a obecně velké firmy.

"Chápeme, že zavedení limitů může být nepříjemné," komentuje produktový manažer Maps Api Thor Mitchell. "Pokud ale máme službu dále rozvíjet, potřebujeme jí zajistit dlouhodobou budoucnost. Tak aby platilo, že i při největším vytížení zůstane aplikace životaschopná," doplňuje pro BBC.

Novinka má odstartovat od 1. ledna příštího roku. Tato strategie navazuje na podobné rozhodnutí, k němuž Google přistoupil v případě Google Analytics. I v tomto případě nabízí korporátní klientele prémiové služby za poplatek.

 

Právě se děje

Další zprávy