Google míří hlouběji do bytů, chce chytré termostaty

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 1. 2014 10:30
Společnost koupí výrobce termostatů a detektorů kouře Nest Labs Inc.
Larry Page, šéf a spoluzakladatel společnosti Google
Larry Page, šéf a spoluzakladatel společnosti Google | Foto: Reuters

New York - Americká internetová společnost Google Inc. koupí za 3,2 miliardy dolarů (64,1 miliardy korun) výrobce chytrých termostatů a detektorů kouře Nest Labs Inc. Google tak učinil další krok k hlubšímu průniku do domácností. Dohoda je druhou největší akvizicí Googlu po koupi výrobce mobilních telefonů Motorola v roce 2012.

Google akvizicí získává slibnou řadu výrobků a ceněný konstrukční tým, který vede "duchovní otec" iPodu. Dohoda by měla být dokončena v příštích měsících, v závislosti na schválení antimonopolních úřadů. Nest i po převzetí zůstane samostatnou značkou.

Nest si získal velkou oblibu mezi spotřebiteli termostatem za 249 dolarů (téměř 5000 korun), který je schopen si sám odvodit zvyky uživatelů a automaticky nastavovat topení nebo chlazení. Detektor kouře pak nemá nepříjemný alarm. Pokud zjistí kouř nebo větší množství oxidu uhelnatého, rozsvítí se žlutě a alarm mluví lidským hlasem. Pokud není stav nouze, může spotřebitel bez problémů přístroj vypnout. Zastavit se dá i třeba máváním paží.

Google je největším internetovým vyhledávačem na světě, stále více však expanduje na nové trhy, od vysokorychlostního připojení k internetu přes mobilní elektroniku, sdílení videa po vývoj aut bez řidiče a robotů.

Firma Nest Labs vznikla v roce 2010. V současnosti má kolem 280 zaměstnanců. Zaměstnanci Nest jsou převážně bývalí zaměstnanci Applu, včetně Tonyho Fadella, který je velmi respektovaným podnikatelem v Silicon Valley a připisuje se mu autorství přehrávače hudby iPod od Applu, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy