Goldman Sachs strčil hlavu do oprátky. Bolet to nebude

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
16. 7. 2010 11:05
Goldman Sachs zaplatí nejvyšší pokutu v historii americké komise pro cenné papíry.
Je to vzkaz Wall Streetu, říká o pokutě pro Goldman Sachs americká komise pro cenné papíry
Je to vzkaz Wall Streetu, říká o pokutě pro Goldman Sachs americká komise pro cenné papíry | Foto: Reuters

New York - Největší americká investiční banka Goldman Sachs dobrovolně zaplatí zhruba 550 milionů dolarů (v přepočtu 10,9 miliardy korun) za to, že podle tamní komise pro cenné papíry uváděla investory v omyl. Jde o největší pokutu, jakou komise ve své historii udělila.

Goldman sice připustil, že materiály pro klienty neobsahovaly některé důležité informace, tvrdí však nadále, že nikoho nepodvedl.

"Jsme přesvědčeni, že dohoda je správným krokem pro naši společnost, pro naše akcionáře i pro naše klienty," oznámil Goldman. Ředitel jednoho z oddělení komise pro cenné papíry Robert Khuzami dohodu s bankou označil za lekci pro všechny finanční společnosti na Wall Street.

Přestože jde o vysoký trest, vadou na kráse je fakt, že částka, kterou banka zaplatí, představuje méně než pět procent jejího čistého zisku za loňský rok. Goldman totiž po odečtení výplaty dividend k prioritním akciím loni vydělal 12,2 miliardy dolarů, takže na pokutu si vydělá za něco málo než dva týdny.

Khuzami řekl, že dohoda s Goldmanem by měla ostatním bankám naznačit, že žádný finanční produkt není příliš komplexní a žádný investor příliš sofistikovaný. Komise podle něj bude dál vyšetřovat transakce, které banky na Wall Street podnikly v realitním sektoru bezprostředně před nástupem finanční krize.

Komise nejvlivnější banku na Wall Street obvinila letos na jaře. Kladla jí za vinu, že prodávala investiční nástroje odvozené od hypoték, aniž by dostatečně vysvětlila všechny podmínky.

Ztráty, které v souvislosti s nákupem uvedených investičních nástrojů klientům banky vznikly, burzovní komise vyčíslila na téměř miliardu dolarů. Vydělal na nich ale hedgeový fond Paulson & Co, což byl významný klient banky a sázel právě na to, že realitní trh půjde dolů.

Obvinění, která proti bance Goldman Sachs burzovní komise vznesla, patří k nejvýznamnějším právním krokům vzneseným v USA v souvislosti s propadem realitního trhu. Pokles cen nemovitostí a následný růst počtu nesplácených hypoték se přenesl na širší trh, a odstartoval tak globální finanční krizi s nejhoršími dopady na ekonomiku od Velké hospodářské krize.

 

Právě se děje

Další zprávy