GM zavře 12 závodů, propustí 30.000 lidí

vid
21. 11. 2005 17:29
New York – Další rána pro zaměstnance amerických automobilek: GM propustí o pět tisíc zaměstnanců více, než původně plánovala.

Plány na omezení výroby ohlásil dnes šéf General Motors Rick Wagoner zaměstnancům a novinářům.

Automobilka bude v Severní Americe vyrábět o 1 milion aut ročně méně a čeká, že tím ušetří na nákladech 7 miliard dolarů ročně. Podle původních plánů by se měla přizpůsobit svou výrobou poptávce do roku 2008.

Snížení výroby se dotkne dvanácti závodů General Motors, některé se zavřou úplně, jiné omezí výrobu. Letos už automobilový koncern zavřel tři podniky.

Zvýšil se i rozsah plánovaného propouštění: oproti původním plánům z letošního roku o pět tisíc. V následujících třech letech tak ztratí práci u GM celkem 30 tisíc lidí. Desetina těch, kteří tam dnes pracují.

Menší příspevky na zdravotní pojištění zaměstnanců

Šéf General Motors Rick Wagoner na dnešní tiskové konferenci také oznámil, že díky dohodě s odborovým svazem UAW omezí výdaje na zdravotní péči zaměstnanců celkem o 3 miliardy dolarů.

"Velice lituji dopadů, které budou mít dnešní opatření na zaměstnance. Budeme se snažit, aby byly co nejmenší," prohlásil Wagoner v řeči adresované samotným pracovníkům automobilky.

Firma chce snížit stavy tím, že nevezme nové zaměstnance za ty, kteří by stejně odešli. Některým také nabídne předčasný důchod.

#reklama

Plány na zeštíhlení své administrativy o 4000 zaměstnanců oznámila minulý pátek automobilka Ford.  VÍCE ČTĚTE ZDE.

Stávka u dodavatele může ohrozit výrobu už teď

General Motors se teď obává přerušení výroby kvůli hrozící stávce v největší dodavatelské firmě Delfi. Pokud by její zaměstnanci skutečně stávkovali, GM by musel úplně zastavit některé závody a přicházel by řádově o miliardy dolarů za týden. Dodavatelská společnost už oznámila, že pokud se s odboráři nedohodne, požádá soud o zneplatnění pracovních smluv.

General Motors dnes ovládá už jen čtvrtinu trhu a stále ztrácí na úkor jiných, především zahraničních automobilek. Jen letos prodělal 4 miliardy dolarů a jeho akcie se propadly o 40 procent. Minulý týden se dostaly nejníže za posledních čtrnáct let.

Firma se zatím nedokázala vypořádat se vzrůstajícími cenami surovin a s náklady na zdravotní pojištění zaměstnanců. Čelí také menší poptávce po terénních autech, která jsou základem jejích tržeb, lidé je kupují méně kvůli vyšším cenám ropy.

 

Právě se děje

Další zprávy