GM do Opelu investuje dvojnásobek, než původně chtěla

Petr Jemelka Petr Jemelka
2. 3. 2010 11:10
Původně přitom vedení americké automobilky mluvilo pouze o 600 milionech eur
Evropské automobiky krize velmi oslabila
Evropské automobiky krize velmi oslabila | Foto: Aktuálně.cz

Franfurkt - Americká automobilka General Motors dnes oznámila, že je připravena vyčlenit na restrukturalizaci evropské divize Opelu 1,9 miliardy eur, což odpovídá zhruba 49 miliardám korun.

Avizovaná částka je mnohem vyšší, než vedení největšího amerického výrobce aut slibovalo. Původně společnost General Motors zamýšlela investovat pouze 600 milionů eur a zbylých 2,7 miliardy eur chtěla získat od evropských vlád.

Od svých požadavků ale GM upustila a nyní by ráda "pouze" dvě miliardy v zárukách na úvěry.

Důvodem změny přístupu americké firmy je podle agentury AP snaha zamezit nedostatku hotovosti, který by mohl v letošním roce restrukturalizaci evropského Opelu komplikovat. Peníze firma poskytne z vlastního kapitálu a úvěrů.

"Doufáme, že náš značný závazek bude přijat jako významný milník v pokračujících jednáních o vládních zárukách, jež by pokryly zbývající mezeru (ve financování restrukturalizace Opelu)," uvedl generální ředitel Opelu Nick Reilly.

Američané sice nejdříve uvažovali o prodeji Opelu do kanadských a ruských rukou, ale nakonec se rozhodli se tradiční německou automobilku ponechat a pokusit se o její restrukturalizaci.

V jejím rámci by mělo být v evropských továrnách propuštěno až 8 300 celkem 50 tisíc zaměstnanců automobilky.

 

Právě se děje

Další zprávy