Česko je mezi 15 zeměmi s nejrychleji zdražujícími byty. Svět se začíná bát bubliny

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
5. 6. 2021 13:08
Ceny domů a bytů po celém světě rostou nejrychleji od doby před světovou finanční krizí. Průměrná cena nemovitostí k bydlení stoupla za 12 měsíců do března o 7,3 procenta, což byl nejrychlejší růst od konce roku 2006. Vyplývá to z indexu sestavovaného nezávislou realitní poradenskou společností Knight Frank, na který upozornila agentura Bloomberg. Česko se dostalo mezi 15 zemí s nejvyšším růstem.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Pavel Čempěl

Nejvíce se průměrná cena zvýšila v Turecku, a to o 32 procent. Následoval Nový Zéland s 22,1 procenta a Lucembursko, kde cena bytových nemovitostí stoupla o 16,6 procenta.

Čtvrté bylo Slovensko s růstem o 15,5 procenta a první pětici uzavřely Spojené státy, kde cena stoupla o 13,2 procenta, nejvíce od prosince 2005. V Česku, které obsadilo 15. příčku, se průměrná cena zvýšila o 8,9 procenta.

Růst cen tak navazuje na šílenství, které bylo během pandemie zaznamenáno na mnoha trzích od Nového Zélandu po Kanadu a Singapur. Masivní fiskální a měnové stimuly na podporu ekonomik v době zdravotní krize podnítily rozkvět na trhu s realitami po celém světě. To také vyvolává obavy z bublin a několik zemí již přistoupilo ke zchlazení trhu.

Nový Zéland zrušil daňové pobídky pro investory do nemovitostí a vláda očekává, že růst cen u nemovitostí do června příštího roku zpomalí na 0,9 procenta. Čína vydala řadu omezení pro developery a poskytování bankovních úvěrů realitnímu sektoru.

"Vzhledem k tomu, že vlády přijímají opatření a fiskální stimuly budou koncem tohoto roku na řadě trhů ukončeny, je pravděpodobné, že nálada kupujících bude méně optimistická," uvádí se ve zprávě Knight Frank. Tlak na zpomalení růstu cen by mohla způsobit i hrozba nových variant koronaviru a přerušované očkování.

Index porovnává průměrné ceny v 56 zemích a teritoriích.

 

Právě se děje

Další zprávy