General Motor našel chyby v účetnictví

ČTK, eko
10. 11. 2005 9:26
Detroit - General Motors nadhodnotil zisk za rok 2001 o víc než čtvrtinu.
General Motors už letos prodělal asi tři miliardy dolarů.
General Motors už letos prodělal asi tři miliardy dolarů. | Foto: GM

Největší světová automobilka General Motors bude přepočítávat finanční výkazy za rok 2001. Zjistila totiž, že jsou nadhodnoceny o 300 milionů až 400 milionů dolarů. Automobilka se ale potýká i s dalšími problémy, kvůli nimž se cena jejích akcií dostala na nejnižší úroveň za 13 let.

Chyby v účtování podle managementu způsobily, že byla špatně vypočtena i hodnota čistého zisku z běžné činnosti, který byl nadhodnocen o 25 až 35 procent. General Motors přitom již provádí revizi finančních pobídek, které poskytli dodavatelé, a zjišťuje, jak byly pobídky účtovány v letech 2000 až 2005.

"Tento problém je jedním z těch, které vyšetřuje Komise pro cenné papíry," oznámila automobilka. Revize podle ní odhalily, že přijaté pobídky byly chybně zaúčtovány jako příjem v roce, v němž byly poskytnuty, správně však měly být zaúčtovány v následujících letech.

Management sdělil, že přeúčtování výkazů za rok 2001 bude mít zásadní dopady na výsledky, které firma za ten rok až do teď považovala za správné. General Motors je dlouhodobě ve ztrátě a v letošním roce už prodělal asi tři miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy